Stoornissen gerelateerd aan angst

14 juli 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid, Medisch

Wellicht heeft u er wel eens over gehoord: de angststoornis. Bij de angststoornis heeft de patiënt veel angst. Kenmerkend voor angststoornissen zijn de angstklachten en paniekaanvallen. Het DSM is het algemene overzicht van de psychische aandoeningen, waarin ook de angststoornissen vermeld staan. Een sociaal isolement is dikwijls het gevolg van het niet behandelen van de aandoening.

Erfelijkheid speelt een factor bij de kans op het ontwikkelen van een angststoornis. Ook kan angst worden getriggerd door de dingen die u meemaakt. Mensen in een oorlogsgebied lopen zo bijvoorbeeld vaak een posttraumatische stressstoornis op. Klik hier om meer over de posttraumatische stressstoornis te lezen.

De eerste angststoornis die we behandelen is de gegeneraliseerde angststoornis. Hierbij heeft de patiënt veel zorgen over de dagelijkse activiteiten. Denk aan overdreven angsten over de gezondheid van anderen of over het werk. Zweten, klamme handen en moeite met slikken zijn symptomen die bij de gegeneraliseerde angststoornis horen.

Na een heftige gebeurtenis kan men de posttraumatische stressstoornis oplopen. Seksueel misbruik, mishandeling of bedreiging kunnen aanleiding zijn. De gebeurtenis wordt steeds opnieuw beleefd met dromen en flashbacks. Iemand met PTSS zal dingen die herinneringen aan het trauma oproepen vermijden.

Bij de obsessieve compulsieve stoornis is de kans groot dat deze is overgeërfd. Deze aandoening gaat gepaard met angstgedachten en dwanghandelingen om deze angstgedachten te neutraliseren. Men is overdreven bang om bijvoorbeeld de schuldige van bijvoorbeeld een brand te worden. Om de angst weg te nemen gaat men dwangrituelen uitvoeren. Men gaat bijvoorbeeld overdreven vaak controleren. Iemand met controledwang kan bij het verlaten van het huis lang blijven controleren of de deur wel op slot is. Ook worden gaskranen en elektrische apparaten gecontroleerd voordat het huis verlaten wordt.

Iemand met claustrofobie is bang voor kleine ruimten. Maar de paniek kan ook optreden in bijvoorbeeld een overvolle tram. Het draait bij claustrofobie vooral om de angst om de ruimte niet te kunnen verlaten.

Sommige mensen zijn bang voor open ruimten. Dit noemt men pleinvrees. Niet bij iedere patiënt is de angst even heftig. Voor iedere patiënt is de heftigheid van de angst anders.

De aanwezigheid van een angststoornis heeft invloed op de levenskwaliteit.. Het is aan te raden om hulp te zoeken wanneer de angststoornis uw levenskwaliteit flink onderuit haalt. Raadpleeg uw huisarts. Deze kan een doorverwijzing voor u geven voor de psychiater.

Auteur:

This author has published 15 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.