Slechte slaapgewoonten

26 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Nederlanders spannen samen met de Amerikanen de kroon als we het over slechte slaapgewoontes hebben. We zijn altijd druk, gestrest, hebben haast en willen het liefst 30 uur in één dag proppen. Slapen schiet er over het algemeen snel bij in. We werken soms nachten door en pakken maar drie uurtjes slaap. Natuurlijk gaan we ook vaak genoeg op stap en slaan we gerust een nachtje slapen over om in de kroeg uit ons dak te gaan. Dat is ook niet erg als dat af en toe voorkomt, maar langdurig slaapgebrek heeft ernstige gevolgen. We kennen heel veel slechte slaapgewoonten die onze nachtrust niet ten goede komen. Belangrijk voor een goede nachtrust is het bed en het matras waar je op slaapt. Deze moet afgestemd zijn op je lichaam. Hier moet je rekening houden met je lengte, gewicht en eventuele klachten. Je kunt je bij onder andere slaaploods laten adviseren over de verschillende mogelijkheden en over wat het beste matras is voor jou. Dat is al één ding dat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Daarnaast kun je nog een aantal andere slaapgewoonten aanpakken. Hieronder noemen we een aantal slechte slaapgewoonten. In hoe veel van deze gewoonten herken jij jezelf?

 

Wat we juist niet moeten doen

We zouden onderstaande slaapgewoonten niet moeten doen en toch zijn we allemaal wel schuldig aan een aantal van hen. Want wie kijkt er nu niet op zijn of haar mobiel vlak voordat je gaat slapen?

 

  1. Met stip op nummer één staat het snoozen. Dit is erg slecht voor je slaapritme en je wordt er echt alleen maar meer moe van. Toch maken veel mensen zich schuldig aan deze gewoonte.

  2. Televisie kijken voordat je gaat slapen. Het beste is om een half uur van te voren geen televisie meer te kijken. De lichten van het scherm zorgen ervoor dat jouw slaaphormoon wordt onderdrukt en dat je je minder goed kunt voorbereiden op het slapen. Zet daarom ook altijd de televisie uit als je gaat slapen.

  3. Sporten voordat je gaat slapen. Er moet minstens drie uur zitten tussen je sportsessie en de tijd dat je naar bed gaat. Van sporten krijg je energie en als je vlak na je workout wilt gaan slapen, stroomt de energie nog door je lichaam.

  4. Te veel koffie drinken. We houden natuurlijk van een goede bak koffie, maar drink er niet te veel op een dag en al helemaal niet voor het slapen gaan. Probeer het te beperken tot twee a drie koppen per dag.

  5. Stress en zorgen. Misschien wel de meest voorkomende reden dat we slecht slapen of slecht in slaap kunnen komen. We zijn vaak gehaast, gestrest en kennen veel zorgen. Probeer je zorgen opzij te zetten en neem ze niet mee naar bed. Schrijf het op of praat erover met een vriend of met je partner.

  6. Alcohol en roken. Een lekker slaapmutsje klinkt zo goed, maar dit haalt de kwaliteit van je slaap naar beneden, net zoals het roken.

  7. Slapen op een te oud matras. Dit is echt funest voor je lichaam. Het is de bedoeling dat je matras je lichaam goed ondersteunt en dat het ervoor zorgt dat je rugwervel recht ligt. Daarnaast moet een matras altijd 20 centimeter langer zijn dan jij. Het kan zijn dat jij een extra lang matras van Slaaploods nodig hebt.

  8. Uitrekenen hoeveel uur we nog kunnen slapen. Hier hebben we ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt. Je komt te laat in bed of je kunt niet in slaap vallen en je gaat de uren tellen. Telkens als er een uur verstrekt denk je: shit, nog een uur minder. ik moet nu slapen! Dit werkt frustrerend en averechts.

  9. Met ruzie naar bed. Ga niet slapen als je ruzie hebt met een vriend, familielid of met je partner. Dit blijft in je hoofd malen en daardoor slaap je minder goed.

  10. Beddengoed niet vaak verschonen. Het is het beste als je minimaal één keer in de week je beddengoed verschoont. We slapen immers beter in een schoon bed.

 

Zorg voor een goede nachtrust

Je weet nu wat je niet moet doen. Draai deze gewoonten om en je weet precies wat je wel moet doen om goed te slapen. Begin bij het aanschaffen van een goed bed en goed matras. We brengen veel tijd slapend door en daar mag je best in investeren. Daarnaast kun je het snoozen misschien aanpakken, want dat is ook echt funest voor je productiviteit gedurende de dag.

 

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Reacties (1)

  1. […] waar je je hele leven last van kunt hebben. Een opsomming van slechte slaapgewoonten vind je hier. […]