Oorzaken pijn in de onderbuik

13 oktober 2013 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Medisch

Een van de meest voorkomende klachten bij de mens is pijn in de onderbuik. Ongeveer 45 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen ondervinden minimaal een keer in hun leven hevige pijn in de onderbuik door bijvoorbeeld een blindedarmontsteking. De reden dat dit percentage zo hoog is komt doordat er in de maag en buikstreek ontzettend veel organen zitten. In dit artikel gaan we het hebben over een tweetal mogelijke oorzaken van pijn in de onderbuik.

Blaasonsteking

Een van de mogelijke oorzaken is een blaasontsteking, ook wel bekend als een cystitis. Blaasontsteking is een veel voorkomend probleem en wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De bacterie die de boosdoener heet Escherichia coli. Een bacterie die vaak voorkomt in het genitale gebied van mensen. De klachten bij een blaasontsteking zijn dat u het gevoel heeft dat u contact moet plassen en een brandering gevoel tijdens het plassen. Daarnaast kan de urine een sterk ruikende geur hebben en troebel zijn. Ook is het mogelijk om tijdens een blaasontsteking last te hebben van een drukkend gevoel in de onderbuik. Een blaasontsteking wordt meestal behandeld middels antibiotica. Welke antibiotica en de duur van het gebruikt is afhankelijk van de gezondheid van de patiënt.

Buikgriep

Een totaal andere veel voorkomende vorm die pijn in de onderbuik veroorzaakt is de ouderwetse buikgriep. De officiële naam voor buikgriep is “gastro-enteritis”. Wanneer je last hebt van buikgriep zijn de maag en/of de darmen ontstoken. Buikgriep krijg je door virussen en bacteriën. De bekende virussen waardoor je buikgriep kan krijgen zijn het noro- en astrovirus. Bacteriën die buikgriep veroorzaken zijn de salmonella en shigella bacterie. Over het algemeen wordt buikgriep niet behandeld. Een paar dagen goed uitzieken en rustig aan doen zou de ergste klachten moeten doen verdwijnen. Let er wel op dat je voldoende dringt, buikgriep en teweinig drinken kan uitdroging veroorzaken. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Auteur:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.