OCS, wat is dat?

10 mei 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid, Medisch

Bij de stoornis OCS is men altijd bang dat er iets misgaat door de eigen nalatigheid. De volledige naam van de aandoening is “obsessieve compulsieve stoornis”. En ook zul je het tegenkomen als OCD. Dit is de afkorting van het Engelse “obsessive compulsive disorder”.

Bij zogenaamde intrusies kan men bijvoorbeeld denken dat godslasterlijke gedachten ook echt consequenties hebben. De angst als zeer heftig ervaren. Daarom zijn er dwangrituelen om de angst te neutraliseren. De dwangrituelen kunnen een aanzienlijk deel van de tijd innemen.

Er zijn verschillende soorten dwangrituelen. Dwangmatig tellen is een voorbeeld van zo een handeling. Het aantal stappen van de voordeur naar de auto wordt bijvoorbeeld geteld. Vaak iets controleren zien we ook bij veel patiënten terug. Bij deuren die op slot horen te zitten wordt bijvoorbeeld vaak gecontroleerd of deze wel goed op slot is gedaan. Veel mensen met OCS controleren ook steeds de gaskranen. Het steeds opnieuw controleren zorgt er voor dat de patiënt minder vertrouwen krijgt in zijn of haar waarneming.

Bij veel gevallen van OCS gaat het om smetvrees. De patiënt is bang om besmet te raken door anderen. De patiënt durft daarom sommige objecten en andere personen niet aan raken. Ook zal men bijvoorbeeld trapleuningen niet aanraken.

Een psychiater kan de OCS behandelen. Behandeling kan op verschillende manieren geschieden. Vaak worden angstremmers voorgeschreven. Soms krijgt men antidepressiva voorgeschreven wanneer er ook sprake is van depressie.

Cognitieve gedragstherapie draait om het wegnemen van de dwangrituelen. Wanneer iemand bang is om besmet te raken door bestek te gebruiken dat door een ander is gebruikt, moet men dit bestek leren gebruiken. Omdat dit voor veel patiënten lastig is, zal men de tijd nemen voor het afbouwen.

Niet iedereen met OCS zal om professionele hulp vragen. Daarom weet men niet hoeveel mensen nu precies aan de aandoening lijden. Volgens berekening zou 1 op de 50 mensen aan OCS lijden. Als dit klopt dan lijdt 2% van de bevolking aan de aandoening.

 

Auteur:

This author has published 4 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.