Informatie over de stoornis PTSS

1 juni 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid, Medisch

De posttraumatische stressstoornis is een aandoening die we veel zien bij oorlogsslachtoffers. De stoornis is het gevolg van een traumatische gebeurtenis.

Men spreekt ook wel van PTSS, de afkorting van posttraumatische stressstoornis. Hoeveel mensen er in Nederland zijn met PTSS weet men niet. Over de VS en Australië heeft men wel cijfers. Uit het onderzoek blijkt dat acht procent van de bevolking van de VS aan PTSS lijdt.

In Australië ligt dit percentage een stuk lager: 1,3%.

PTSS is het gevolg van een traumatische ervaring. Denk aan (burger)oorlog, mishandeling of (seksueel) misbruik.

Bij PTSS zal de patiënt de herinneringen herbeleven via dromen en nachtmerries. Hierdoor kan de patiënt problemen met slapen krijgen. De patiënt zal dingen die aan de traumatische gebeurtenissen doen herinneren vermijden. Vaak is er sprake van klinische depressie. Iemand met PTSS kan zeer schrikachtig zijn.

PTSS kan worden behandeld met cognitieve gedragstherapie of met medicijnen. Angstremmers kunnen ervoor zorgen dat de patiënt zich beter voelt.

Cognitieve gedragstherapie kan op verschillende manieren worden ingezet. Een manier is flooding. Daarbij wordt de patiënt langdurig herinnerd aan de traumatische ervaring. Er is geen andere mogelijkheid dan de traumatische gebeurtenis accepteren.

De minder heftige methode wordt systematische desensitisatie genoemd. Daarbij zal men eerst de minst erge herinneringen ophalen, totdat men klaar is om ook de heftigere herinneren op te halen.

Auteur:

This author has published 15 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.