De aandoening OCS

26 mei 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid, Medisch

De volledige naam van de aandoening is “obsessieve compulsieve stoornis”. OCS wordt ook als OCD aangeduid. En dit komt weer omdat men in de Verenigde Staten en Engeland spreekt van “obsessive compulsive disorder”. Er wordt gevreesd voor bepaalde rampscenario’s, welke de patiënt zo veel mogelijk probeert te vermijden.

Er wordt bijvoorbeeld veelvuldig gecontroleerd of de voordeur wel goed op slot is gedaan bij het verlaten van het huis. Zogenaamde dwangrituelen moeten de gevreesde situatie voorkomen. Denk aan het veelvuldig wassen van de handen bij smetvrees. Omdat de dwanghandelingen erg veel tijd in beslag kunnen nemen, is OCS een invaliderende aandoening.

Dwangrituelen kunnen in verschillende vormen en gradaties komen. Een veel voorkomend ritueel bij OCS is tellen. Het aantal stappen van de voordeur naar de auto wordt bijvoorbeeld geteld. Controleren is een ander zeer bekend dwangritueel van OCS. Zo controleert de patiënt bijvoorbeeld minutenlang of hij de deur wel goed op slot heeft gedaan bij het verlaten van het huis. Het probleem bij OCS is dat er niet 1x wordt gecontroleerd, maar achter elkaar. Het steeds opnieuw controleren zorgt er voor dat de patiënt minder vertrouwen krijgt in zijn of haar waarneming.

Bij veel gevallen van OCS gaat het om smetvrees. Centraal staat bij smetvrees de angst om besmet te raken. Handen schudden met andere mensen is zo een hel. Veel patiënten raken ook trapleuningen niet aan.

Behandeling van OCS kan via een psychiater. Men kan een keuze maken uit verschillende methodieken. Wanneer er ook sprake is van een depressie wordt er dikwijls antidepressiva voorgeschreven. Als de intensiteit van de depressie afneemt, is het een stuk minder moeilijk om ook de OCS klachten aan te pakken.

Cognitieve gedragstherapie draait om het wegnemen van de dwangrituelen. Iemand met smetvrees zal bijvoorbeeld niet zo vaak zijn of haar handen meer mogen wassen. Omdat iemand vastkleeft aan irreële gedachten is dit niet iets dat van de ene op de andere dag is gebeurd.

De specialisten zijn het erover eens dat OCS kan worden overgeërfd. Maar ook de omgeving en gebeurtenissen in het leven hebben een grote invloed.

Auteur:

This author has published 15 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.