Hoe is winkelen op het internet voortgekomen?

5 oktober 2015 | Auteur: | Posted in Internet

Eenvoudig en vertrouwd kun je hedendaags de hele mikmak aankopen op het net. Er bestaan echter maar weinig mensen die weten hoe internetwinkels ontstaan zijn, lees voort om hier meer over te leren.

Commerciële activiteiten kwamen omstreeks de jaren ’90 op het www. Desalniettemin kon je eerder toch al producten en diensten kopen via het web. Een groep reiswinkels utiliseerde in 1981 al een netwerk dat vervaardigd was van telefoonaansluitingen. Met de modem op de computer was het realiseerbaar om verbinding te creëren met de server, later kon de consument informatie over excursies opvragen en ook excursies reserveren en annuleren. Een verschillend fraai concept van aankopen op afstand is minitel, een video textdienst uit Frankrijk.

Het world wide web, in de vorm zoals wij dit nu nog altijd benutten, is gemaakt rond 1990 door Tim Bernes-Lee. Door verschillende restricties was het nog illegaal om te handelen via het net. Na 1991 zijn deze limitaties opgeheven. Na deze datum begonnen commerciële organisaties zich te wagen aan dit nieuwe hulpmiddel. In het jaar 1994 gebeurde op het internet de eerste afzet. Online een pizza kopen kon bij Pizza Hut die een van de voornaamste waren op dit terrein. Online afnemen werd ook voortdurend veiliger, veel internet sites werden beveiligd met SSL certificaten.

E-commerce werd hartstikke populair in 1995. Doorlopend meer firmas registreerde zich alsmede op het www. Onlinewinkel Amazon en eBay.com zijn allebei ook in dit kalenderjaar gesticht. De Wehkamp was een van de aanvoerende ondernemingen in Holland die dat jaar online ging. Online werd er door het concern vooral kleding verhandeld. Een nieuwe mijlpaal gebeurde rond 1997. Het Amerikaanse it-bedrijf Dell haalde indertijd maar liefst een miljoen omzet binnen. Sinds toen stegen het aantal online winkels explosief. Bol.com arriveerde rond het jaar ’99 online, tenslotte zijn ze uitgegroeid tot de grootste webshop in Nederland. De befaamde online winkel Zalando begon een jaar daarna. De hoeveelheid nieuwe online winkels blijft per kalenderjaar nog continu stijgen. Er zijn sinds 2010 ruwweg 17 duizend nieuwe webshops online gekomen.

Mensen kunnen tegenwoordig eenvoudig en snel een webshop starten dus dit getal zal in de komende tijd alleen nog maar stijgen.. Almaar meer webwinkels zullen er aankomen. Het is hedendaags namelijk zeer eenvoudig om er een op te starten. Goede overzichten van websites/shops op internet vind je hier en hier

 

Auteur:

This author has published 9 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.