Afrikaanse instrumenten

14 december 2018 | Auteur: | Posted in Internet

Als we aan Afrikaanse muziekinstrumenten denken, dan denken we al vaak aan flinke trommels. Dit is inderdaad een veelgebruikt instrument in de Afrikaanse muziek, maar er zijn nog veel meer soorten Afrikaanse instrumentsoorten die niets met slagwerk te maken hebben. Snaarinstrumenten bijvoorbeeld. Er is een Afrikaans snaarinstrument, de banjar genaamd die wij in de westerse wereld ook wel kennen als de banjo. De banjo is niet helemaal hetzelfde soort snaarinstrument als de banjar, maar de oorsprong ligt wel bij dit Afrikaanse snaarinstrument.

De banjo

De banjo lijkt een klein beetje op een gitaar, maar het uiterlijk is wezenlijk verschillende met een gitaar. De kast van de banjo is namelijk rond en bestaat uit een strakgespannen dierenvel. Soms is de banjo bedekt met perkament of platic. Daarbij heeft de banjo stalen snaren en in combinatie met de klankkast brengt de banjo een eigen karakteristieke geluid voort. Dit geluid komt in de buurt van het geluid van een gitaar, maar is iets scheller en soms dieper. De banjo wordt veelal gebruikt in enkele muziekgenres zoals jazz, country, bluegrass en ragtime. Vooral in de Verenigde Staten bevinden zich veel banjospelers die in deze muziekgenres actief zijn.

Soorten banjo’s

Er zijn verschillende soorten banjo’s op de markt, met hun eigen verschillende eigenschappen. Sommige banjo’s kun je net als een gitaar bespelen en andere soorten moeten weer net op een ander manier gehanteerd worden. Ook kunnen de verschillende banjo’s een bepaald aantal snaren bevatten. De klassieke banjo is de 5-snarige banjo, ook wel bluegrassbanjo genoemd. Dan is er nog de plectrumbanjo die speciaal gemaakt is om met een plectrum te bespelen. De tenorbanjo bestaat dan weer uit 6 snaren. Dan zijn er ook nog banjo’s die afgeleid zijn van andere instrumenten, zoals de gitaarbanjo, de mandolinebanjo en ukelelebanjo.

Reacties uitgeschakeld voor Afrikaanse instrumenten

Auteur:

This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.