De juiste internetsnelheid kiezen wordt makkelijker met de volgende tips

9 oktober 2017 | Auteur: | Posted in Internet, TV

Sta je voor de keuze om een nieuw internetabonnement te kiezen, maar weet je niet wat te kiezen? En blijf je steken op de voor jou ‘juiste’ internetsnelheid? Dan ben je niet alleen. Het valt tegenwoordig niet mee om een internetabonnement te kiezen uit het totaalaanbod van internet providers. Hoe kan je het jezelf makkelijker maken bij je zoektocht naar een ander abonnement met voldoende internetsnelheid? In dit artikel volgen twee belangrijke tips.

Het algemene probleem met het kiezen uit het aanbod van internetabonnementen is dat iedereen het internet anders gebruikt. Dat maakt het lastig om bepaalde ‘standaarden’ te geven wat bij wie past en waar je goed aan doet.

Keuzestress uitbannen

De keuze wordt daarnaast nog eens moeilijker wanneer je niet alleen internet wil afnemen, maar juist een alles-in-1 pakket of internet & bellen. Dan moet je namelijk ook nog eens beslissen hoeveel en welke TV zenders je zou willen ontvangen en of je je belkosten wil betalen per gesprek of wil vastzetten voor een vast bedrag per maand.

Ook zijn we bang om een te lage internetsnelheid te kiezen, dus kiezen we vaker voor een hoge snelheid. Maar is dat wel echt nodig? En betaal je niet maandelijks teveel voor wat je niet gebruikt? Het is wel zo prettig om je vaste lasten zo laag mogelijk te kunnen houden.

Hoe dan ook, laat je niet afschrikken door deze opties. Hak de beslissing in kleine brokken. Dat gaat je ongetwijfeld helpen de keuze een stuk makkelijker te maken. Hoe doe je dat?

Onder welke doelgroep val je?

De eerste en belangrijkste stap is het bepalen onder welke doelgroep je valt. Daarmee krijg je namelijk al meteen een helder beeld van het gemiddelde internetgebruik dat bij die doelgroep past. Per doelgroep gelden een tweetal vuistregels:

▪ Hoeveel Mb/s worden gemiddeld verbruikt?

▪ Zijn TV & (mobiel) bellen belangrijk voor je?

Ouderen

Behoor je tot de doelgroep ouderen en internet? Dan is een hoge internetsnelheid minder belangrijk en kun je met minder Mb/s over het algemeen prima af. Ouderen kiezen nog steeds vaak voor internet in combinatie met TV en vaste telefonie, dus is het aanbod in TV zenders en vaste telefonie een belangrijke factor bij hun keuze.

Ze doen er over het algemeen goed aan te kiezen voor een alles-in-1 pakket met een lage internetsnelheid en een ruim aanbod in TV zenders. In bijna alle gevallen is een minimale internetsnelheid van 20 Mb/s een prima snelheid.

Gezinnen

Behoor je tot de doelgroep gezinnen en internet? Dan geldt over het algemeen je als gezin meer Mb/s zal gebruiken, omdat je vaak met meer personen tegelijk het internet gebruikt.

Je wilt natuurlijk niet dat wanneer er twee gezinsleden ieder op een eigen scherm Netflix kijken, een ander op zijn tablet zit en de vierde persoon achter zijn laptop muziekjes aan het streamen is, het internet nog maar langzaam gaat en haperingen vertoont, toch?

Bij het kiezen voor internet voor een gezin wordt daarom aangeraden niet voor minder dan 30Mb/s te gaan en bij voorkeur zelfs voor 50 Mb/s tot 100 Mb/s. Dat laatste geldt met wanneer er ‘hoge internetverbruikers’ in het gezin zijn of je een groot gezin hebt met meerdere kinderen.

Studenten

De derde doelgroep die we onderscheiden zijn studenten. Ben je student? Dan ben je waarschijnlijk alleen geïnteresseerd in een goede en niet te dure internet verbinding. TV kijken en bellen is niet echt van belang. De meeste studenten kijken liever Netflix via hun internetverbinding en als ze bellen doen ze dat via hun mobiele telefoon.

Studenten hebben het voordeel dat ze hun internetverbinding meestal kunnen delen met huisgenoten, en dus ook de kosten. Deze constructie maakt internet voor studenten dan ook een stuk voordeliger.

Woon je in een studentenhuis met maximaal 4 personen? Dan is een internetsnelheid tussen de 50 Mb/s en 100 Mb/s aan te bevelen. Kies je voor een lagere snelheid, dan zal je al snel merken dat het internet trager wordt, zeker wanneer je met zijn allen flink aan het streamen en gamen bent.

Woon je met 4-8 studenten in een woning? Kies dan bij voorkeur voor minimaal 150 Mb/s.

Oké, je weet nu tot welke doelgroep je behoort. Dan komen we bij de volgende en laatste tip: wat voor soort gebruiker ben je?

Waarvoor gebruik je het internet?

Binnen een doelgroep gebruikt ieder persoon het internet net weer even anders. Heb je inzicht in het individuele gebruik, dan kan dat je beter helpen bij de vraag of je voor de minimale MB/s moet gaan dat past bij jouw doelgroep of voor juist iets meer Mb/s.

Licht gebruik

Gebruik je het internet om simpelweg een beetje te surfen, te mailen en af en toe wat YouTube video’s te kijken? En gebruik je niet meer dan één apparaat tegelijk? Dan val je onder de categorie ‘licht internet gebruiker’. Voor deze groep is de minimale internetsnelheid voldoende.

Gemiddeld gebruik

Wil je naast surfen, e-mailen en YouTube video’s kijken vooral ook zorgeloos muziek of video’s kunnen streamen? En moeten meerdere apparaten tegelijk gebruikt kunnen worden? Dan spreken we van gemiddeld gebruik.

Hoog gebruik

Wil je op meerdere apparaten kunnen surfen, streamen én online gamen? Dat noemen we hoog gebruik. Dit vraagt logischerwijs ook om een hogere internetsnelheid.

Om af te sluiten met twee voorbeelden: er zijn studentenhuizen waarin alle studenten streamen en gamen, maar ook waarin er enkelen zijn die dat niet doen. Zijn alle studenten in jouw woning hoog gebruikers? Kies dan voor het snelste internet.

Een ander voorbeeld: zijn er binnen jouw gezin helemaal geen gamers? Maar wil je wel allemaal muziek kunnen streamen op je eigen apparaat en met zijn allen gezellig Netflix kijken op de bank? Dan kun je je scharen onder de gemiddelde gebruikers. Kies dan niet voor de minimale Mb/s, maar net iets meer. Het snelste internet daarentegen is waarschijnlijk niet nodig.

Reacties uitgeschakeld voor De juiste internetsnelheid kiezen wordt makkelijker met de volgende tips

Auteur:

This author has published 5 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.