Bakkersbrood vs. supermarktbrood

22 juni 2017 | Auteur: | Posted in Eten

Brood, bijna iedereen eet het. Dat er veel verschillende soorten brood zijn, dat weet bijna iedereen. Maar niet veel mensen weten precies wat bakkersbrood en supermarktbrood van elkaar verschillen. In dit artikel lees je hier alles over.

Bakkersbrood

Brood dat je bij de bakker koopt, bakkersbrood, wordt gemaakt met meel, zout, water en gist. Echte bakkers, zoals de bakkers die broden bakken voor supermarkt Jan Linders in het Limburgse Mechelen, maken hun broden op ambachtelijke wijze. Geen kant-en-klare mix die hieraan te pas komt. Brood bakken is een ware kunst. Bakkersbrood is vrij van chemische enzymen, emulgatoren, additieven, verbeteraars en genetisch gemanipuleerde tarwe. Daardoor smaakt brood van de bakker heel anders. Het smaakt echt naar brood. Een echte bakker combineert meerdere meelsoorten met elkaar, waardoor de lekkerste broden worden gebakken. Bakkersbrood heeft smaak, structuur, een heerlijke krokante korst en dat proef je.  

Supermarktbrood

Brood dat je over het algemeen in de supermarkt koopt, supermarktbrood, wordt op een goedkopere manier gemaakt en dat proef je. Misschien herken je de mysterieuze nummers en getallen op de broodlabels van supermarktbrood wel. Echte bakkers vinden supermarktbrood misleiding. Het proces van het bakken van de broden gaat ook heel anders bij brood dat je bij de supermarkt koopt. Supermarktbrood wordt in de fabriek geproduceerd.  Broodfabrieken werken met een kant-en-klare broodmix, waardoor het brood snel klaar is. Daardoor vallen de productiekosten lager en is het brood goedkoper dan bakkersbrood. In supermarktbrood worden daarnaast allerlei additieven, emulgatoren, gemanipuleerde tarwe en andere kunstmatige ingrediënten toegevoegd. Brood uit de supermarkt is zacht, ruikt muf, heeft veerkracht en droogt snel uit.

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen tussen bakkersbrood en supermarktbrood zijn het volgende:

  • Bakkersbrood is iets duurder, maar wel gezonder dan supermarktbrood
  • Bakkersbrood is heerlijk voedzaam en zit vol met belangrijke eiwitten en mineralen die jouw lichaam nodig heeft
  • Bakkersbrood vult beter dan supermarktbrood en daardoor heb je er minder van nodig. Je zit sneller vol, waardoor je uiteindelijk toch geld bespaart.
  • Supermarktbrood zit vol met mysterieuze ingrediënten, die alles behalve echt en gezond zijn.
  • Supermarktbrood is minder lekker dan bakkersbrood. Het heeft geen knapperige korst en het smaakt niet zoals echt brood zou moeten smaken.

Broodvervangers

Houd jij niet zo van brood? Dan zijn er ook genoeg broodvervangers die gezond zijn. Neem bijvoorbeeld een cracker. Deze bevat dezelfde vitaminen en mineralen als brood. Ook roggebrood is een goede vervanger. Per 100 gram zit daar maar de helft van de calorieën in, vergeleken met volkoren brood. Je raakt snel vol van Roggebrood, omdat het erg compact is en minder luchtig dan gewoon brood. Verder kun je brood ook vervangen voor rijstwafels. Deze kun je, net als brood, ook beleggen. Heerlijk is het bijvoorbeeld om een rijstewafel te beleggen met kaas. Een rijstwafel heeft rijst als basis in plaats van tarwe. Hierdoor zit er een andere verhouding in van vitaminen en mineralen. Ook zit er minder natrium in, wat handig is als je hiervan minder binnen mag krijgen in verband met een hoge bloeddruk. Crackers, roggebrood en rijstwafels zijn drie broodvervangers die je lichaam net als brood ook koolhydraten leveren.

Reacties uitgeschakeld voor Bakkersbrood vs. supermarktbrood

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.