Wanneer mag ik rijden met een aanhangwagen?

6 juli 2015 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

Om met een aanhanger te mogen rijden heb je rijbewijs B, BE of B+ nodig. Welk rijbewijs je exact nodig hebt, is afhankelijk van het toegestane gewicht van de aanhanger.

Toegestane gewicht

Behalve wanneer dit anders vermeld is, gaat het bij gewicht om de toegestane maximale massa, wat ook wel wordt uitgedrukt als leeggewicht + laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo dragen. Wanneer de aanhanger zelf 150 kilo weegt, dan mag er nog 600 kilo aan lading bijkomen. Het gaat dus niet om het daadwerkelijk gewicht.

Gewicht van de trekkende auto

Je moet van tevoren weten welk gewicht de auto mag trekken en wat het leeggewicht + laadvermogen van de auto is. Is het leeggewicht + laadvermogen van de auto meer dan 3.500 kilo? Dan is er een groot rijbewijs zoals C of C1 verplicht.

Rijbewijs B/B+/BE

Ben je aan het klussen en wil je graag de benodigde materialen vervoeren? Dan kun je een aanhangwagen huren. Echter heb je hier soms wel een specifiek rijbewijs voor nodig, maar welke? Met rijbewijs B mag je met een auto een aanhanger van maximaal 750 kilo gebruiken. Daarnaast mag je een aanhanger zwaarder dan 750 kilo gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo komen. De aanhanger mag zwaarder zijn dan de auto.

Met rijbewijs B+ mag je met een auto elke aanhanger gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 4.250 kilo uitkomen.

Met rijbewijs BE dat is behaald voor 19 januari 2013 mag je met de auto elke aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het leeggewicht + laadvermogen.

Met rijbewijs BE dat na 19 januari 2013 behaald is mag je met de auto een aanhanger van maximaal 3.500 kilo dragen. Slechts onder bepaalde voorwaarden mag je een aanhanger gebruiken die zwaarder is dan 3.500 kilo.

Vergeet niet om leeggewicht + laadvermogen te berekenen.

Fietsendragers

Een fietsendrager wordt niet gezien als een aanhangwagen. Vervoer je een andere lading dan fietsen op een fietsendrager, dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van het voertuig.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.