Nederland broodland

1 juni 2017 | Auteur: | Posted in Eten

Nederland is een echt broodland. Maar liefst 93% van de Nederlanders eet ten minste één keer per dag brood en gemiddeld 60 kilo brood per persoon per jaar. Hiermee lopen we voorop in Europa. Er zijn dan ook vele verschillende soorten broden te vinden en we eten het in principe ook op elk moment van de dag.

Soorten brood

Het is bijna niet mogelijk om alle soorten brood op te noemen. Wel kunnen we een aantal populaire hoofdsoorten brood onderscheiden:

  • Speltbrood
  • Volkorenbrood
  • Desembrood
  • Vloerbrood
  • Meergranenbrood
  • Witbrood
  • Bruinbrood

Zo kan bijvoorbeeld vloerbrood echter ook weer wit, volkoren of bruinbrood zijn. Naast de hele broden zijn er natuurlijk ook nog vele soorten kleinbrood, feestelijk rood en buitenlands brood te onderscheiden. Nederlanders eten vrijwel elke soort brood die er te vinden is. Uit recent onderzoek blijkt echter dat volkorenbrood in Nederland het populairst is. Gevolgd door meergranen- en tarwebrood.

Geschiedenis van het brood in Nederland

Brood bestaat al duizenden jaren. Echter het brood van toen was heel anders dan het brood dat we tegenwoordig kennen. Er werd een papje gemaakt van graan en water dat na het bakken een harde koek werd. In het oude Egypte werd ontdekt dat brood kan rijzen doordat er bij het nieuwe broodmengsel een ouder zuur geworden deeg toe werd gevoegd. Dit was het begin van het brood dat we vandaag de dag kennen. Pas in de Middeleeuwen werd brood veel in Nederland gegeten. Tot die tijd bakte iedereen zijn eigen brood, er werd vooral veel roggebrood gemaakt, omdat rogge een stuk goedkoper was dan tarwe. In de 19e eeuw kwamen er steeds meer bakkers. Zijn gingen vervolgens gist gebruiken om broden te kunnen bakken zoals we ze tegenwoordig kennen.

Bijzonder biologisch karakterbrood uit Limburg

In Nederland wordt er naast de ‘gewone boterhammen’ ook veel biologisch bakkersvloerbrood in vele soorten en maten gegeten. Zo wordt het biologische karakterbrood van authentieke molengraan gemaakt. Bij biologisch brood wordt er bij het verbouwen van het graan geen gebruikt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Bij karakterbrood kan het brood extra lang rijzen en rusten, waardoor de ambachtelijke smaak extra goed naar voren komt. Dit brood is heerlijk om gewoon met beleg te eten tijdens ontbijt of lunch, maar is ook erg goed te gebruiken bij het avondeten. Zo is het heerlijk met soep, of als voorgerecht of borrelhap.

Reacties uitgeschakeld voor Nederland broodland

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.