Het nieuwe werken werkt!

3 januari 2017 | Auteur: | Posted in Nieuws

Werkgevers zullen de term werken op afstand waarschijnlijk nooit kunnen verdragen. Het zou een slechte invloed hebben op de bedrijfscultuur, de samenwerking én de productiviteit. Echter blijkt het tegendeel!

Effectief werken op afstand

Volgens het United States Census Bureau is het aantal werknemers dat op afstand werkt groter dan ooit. Uit een ander onderzoek door Virgin Media blijkt dat rond 2022 maar liefst 60% van de werknemers op afstand werkt.

Werken op afstand brengt veel voordelen met zich mee. En dan vooral voor start-ups en MKB’ers. Het scheelt namelijk veel geld en ruimte om personeel op afstand te laten werken. Daarnaast zijn werknemers nu niet langer gebonden aan hun woonplaats, maar kunnen werknemers vanuit de hele wereld worden aangenomen. Zo kun je voor elke vacature de beste persoon aannemen.

Stijgende productiviteit

Op afstand werken slecht voor de productiviteit? Juist niet! Onderzoek van Stanford University vergroot werken op afstand juist de productiviteit. Zo zouden flexwerkers maar liefst 13% productiever zijn dan werknemers met een vaste werkplek. Zo past werken op afstand bijvoorbeeld beter in hun dagelijkse levenspatroon, waardoor ze positiever tegen hun werk aankijken.

Een leuke toevoeging aan het werken op afstand is het huren van een flexplek bij een business center. Bij Frame21 kun je als flexwerker profiteren van een eigen kantoor op afstand, met alle diensten om optimaal te presteren. Dit is ideaal voor werknemers die liever niet op de zaak werken, maar zich thuis ook niet kunnen concentreren. Daarnaast is dit een ideale manier om te netwerken met andere bedrijven en professionals.

Kunnen werknemers wel op afstand werken?

Uit de praktijk blijkt dat zowel werkgevers als werknemers vaak argwanend zijn of er op afstand wel efficiënt genoeg kan worden gewerkt. Echter is dat niet te danken aan onbetrouwbare werknemers, maar juist door werkgevers die hun personeel niet op de juiste manier kunnen aansturen, aldus Gary Cooper, professor organisatorische psychologie en gezondheid aan de Lancaster University Management School. Het nieuwe werken heeft gewoon een nieuwe aanpak nodig.

Werkgevers moeten leren om het communicatieniveau hoog te houden en tegelijkertijd meer vertrouwen te tonen in hun werknemers. Vertrouwen is de basis van het nieuwe werken, wat uiteindelijk zal leiden tot zelfverzekerd personeel.

Hoe voorkom je het gebrek aan communicatie

Het is vooral belangrijk dat werknemers voldoende met elkaar communiceren. Dit kan met behulp van Slack, Discord en een gedeelde Google Agenda. Deze programma’s zijn ideaal om projecten op afstand te overzien en waar nodig met elkaar te communiceren, waar je teamleden zich ook bevinden.

Natuurlijk is regelmatig fysiek contact binnen het team ook belangrijk voor de samenwerking. Door af en toe te vergaderen in een flexibele vergaderruimte blijft het fysieke contact binnen het team. Dit wordt alleen maar beter door na de vergadering samen een borrel te doen.
Bedenk je als werkgever zijnde wel dat je niet van de ene op de andere dag kunt overstappen op het nieuwe werken. De switch kan wat tijd kosten, maar het ontwikkelt zich tot een goede investering. Uit de praktijk blijkt dat de werkdagen van 9 tot 5 niet meer werken. Werken op afstand is niet langer een optie, maar het is een must. Steeds meer talent is op zoek naar een bedrijf waar flexibel werken mogelijk is. Wacht dus niet langer en zet de eerste stappen vandaag nog.

Reacties uitgeschakeld voor Het nieuwe werken werkt!

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.