Europa als populairste congresbestemming

23 december 2015 | Auteur: | Posted in Nieuws

Europa is ‘s werelds populairste bestemming voor congressen en zakelijke bijeenkomsten. Zo staat Amsterdam op de vijfde plaats wat betreft meest populaire Europese congreslocaties. Amsterdam probeert deze positie als internationale congresstad te behouden. En niet zonder resultaat. Zo zijn Amsterdam en congreslocatie Apeldoorn hard aan het stijgen vergeleken met concurrerende congresbestemmingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Union of International Association (UAI) en de International Congress and Convention Association (ICCA). Deze organisaties publiceren elk jaar gegevens over het aantal congressen in de wereld.

Union of International Association

Helaas is onze hoofdstad nog nooit in de wereldwijde top 10 komen te staan, maar staat toch op een stabiele 11de plek. In 2010 stond Amsterdam nog op de 14de plek. Hier wil Amsterdam op de korte termijn verandering in brengen, door zich op een hoger plekje te vestigen.

Wat echter opvallend is aan de resultaten van UIA, is de afname van het aantal Europese congressen. In 2010 was dit nog 131 terwijl dit in 2011 nog maar 118 congressen waren. Doordat deze afname aanzienlijk kleiner is dan de afname in andere Europese steden, stijgt Amsterdam weer een plaatsje. De ranglijst van UIA wordt momenteel geleidt door steden als Singapore en Brussel, waarop Parijs en Wenen volgen.

International Congress and Convention Association

Het ICCA meet per stad hoeveel internationale congressen er draaien. Terwijl ICCA in 2010 104 congressen telde, zijn dit er tegenwoordig al 114. Ook in vergelijking met andere steden doet het Amsterdam het erg goed. Zo steeg de stad van de 9de naar de 8ste positie op de wereldlijst. Echter blijven Wenen, Parijs en Barcelona onze hoofdstad een stapje voor.

Waarom zijn de resultaten verschillend?

Terwijl beide lijsten veel overeenkomsten hebben, zijn er ook een aantal grote verschillen. Deze verschillen zijn gemakkelijk te verantwoorden, gezien beide organisaties andere selectiecriteria hanteren. Zo telt ICCA enkel congressen met een roterende bestemming, terwijl UIA ook bijeenkomsten die jaarlijks op dezelfde congreslocatie georganiseerd worden meerekent. Ook bestaan de resultaten van de UIA uit een deel intergouvernementele en transnationale congressen. Hierbij kun je denken aan congressen die aan de EU of de VN gerelateerd zijn. Zo heeft ICCA bijvoorbeeld maar 174 congressen in Parijs geteld, terwijl de UIA er wel 336 heeft.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.