Vergeet de tellerstand niet te controleren

27 november 2015 | Auteur: | Posted in Audio

Een veelvoorkomende misdaad bij in de handel van tweedehands auto’s is kilometertellerstand fraude. Je kent de beelden uit de films misschien wel, waarin lugubere figuren met een boormachine de tellerstand van een auto die verkocht moet worden naar beneden schroeven om zo een hogere prijs te kunnen toucheren. Helaas gebeurt dit in de realiteit nog met enige regelmaat.

Reden tot fraude

Het terugdraaien van de teller is een lucratieve business. De restwaarde van een auto wordt namelijk voor een groot deel bepaald door het aantal kilometers die de auto heeft gereden. Hoe minder kilometers, hoe hoger de prijs. Het is daarnaast een manier om achterstallig onderhoud te verstoppen, de verzekeringspremie naar beneden te dwingen doordat je de auto nieuwer laat voorkomen dan dat hij in werkelijkheid is. Ga er dus niet zomaar van uit dat de blauwe ogen van de occasionverkoper waarheid spreken. Eén op de 18 tweedehands auto’s is mee gesjoemeld.

NAP Check

Hoe kun je zeker weten dat er niet met de teller geknoeid is? Naast de specificaties van de auto naar keuze kun je op Rdw kenteken de tellerstand nog een keer extra controleren. De Nederlandse Auto Pas (NAP) heeft een test ontwikkeld waardoor je aan de hand van de stand op de kilometerteller kunt achterhalen of er gesjoemeld is met de cijfers op de teller. Wij raden deze test iedereen aan die een occasion wil aanschaffen. Dit om het risico op een miskoop te verlagen.

Rapport
Als je deze extra test hebt gedaan, ontvang je van de NAP een rapport. Daarin staan alle gegevens over de tweedehands auto die je wil aanschaffen. Zo weet je dus zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan op de weg.

Auteur:

This author has published 23 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.