DE PRODUCTIE VAN GRETSCH GITAREN

30 augustus 2019 | Auteur: | Posted in Audio

Die andere gitaar

Naast Fender is er ook het merk Gretsch dat gitaren produceert. Kenmerkend aan een Gretsch gitaar is het aparte uiterlijk, de bijzondere, eigenaardige eigenschappen en het geluid. Ze waren voornamelijk voor country gitaristen bedoeld en deze gitaren hadden dan ook vaak country-achtige elementen. Het bedrijf heeft een lange en interessante geschiedenis, die gekenmerkt wordt door pieken en dalen.

De productie van Gretsch gitaren toen en nu

Het bedrijf werd eind 1800 opgericht en produceerde in eerste instantie banjo´s en slagwerkinstrumenten. Het werd na 1954 succesvol door de lancering van diverse gitaarmodellen (ruim 14 stuks) waarvan de White Falcon en de 6120 Chet Atkins de twee meest succesvolle zouden blijken. Eind jaren 60 waren de hoogtijdagen echter voorbij. In 1967 werd het bedrijf aan Baldwin verkocht en werd de productie naar Arkansas verplaatst. Omdat er op de productie van de gitaren enorm werd bezuinigd, ging de kwaliteit hiervan sterk achteruit, zodanig dat de bekende en door Gretsch ingehuurde gitarist Chet Atkins zich in 1979 terugtrok en de productie in 1981 werd beeindigd.

Een lid van de familie Gretsch slaagde er in 1988 in om hetgeen nog van het enkele bedrijf was overgebleven, op te kopen en zo werd begonnen met het produceren van Travelling Wilbury´s, goedkope gitaren. Daarna werden de destijds zo populaire en bekende modellen van Gretsch in Japan weer in productie genomen. Eind jaren negentig werden, zonder succes, de erg dure custom line van de “made in USA” modellen weer op de markt gebracht. De Electromat, een nieuw model dat ook in 1999 werd gelanceerd, werd wel een succes. Deze gitaren zijn nu nog steeds erg populair en worden steeds beter en mooier.

In 2003 sloten Fender en Gretsch samen een overeenkomst. Fender kreeg zo de volledige controle over het distribueren en produceren van Gretsch gitaren. Daarmee kwamen vrij snel nieuwe en verbeterde modellen op de markt en wanneer er nu een Gretsch wordt aangekocht, is de kwaliteit ervan beter dan ooit.

Om een idee te geven volgt hierna, volledig willekeurig, een opsomming van bekende Gretsch spelers;

U2, Nirvana, The Cure, AC/DC, The Who, Red Hot Chili Peppers, Beatles, Eagles, Rolling Stones en Green Day.

Reacties uitgeschakeld voor DE PRODUCTIE VAN GRETSCH GITAREN

Auteur:

This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.