Verschillende technieken voor het bedrukken van sportkleding

1 maart 2017 | Auteur: | Posted in Mode

Er zijn veel verschillende manieren om sportkleding te bedrukken, met elk hun voordelen en nadelen. Kleding bedrukken is een delicate zaak, waarbij rekening gehouden moet worden met de kwaliteit van de kleding, wat er met de bedrukking precies bereikt wil worden, enzovoort. Het volgende overzicht geeft een goed beeld van de manieren waarop sportkledij bedrukt kan worden zodat het beste uit de kledij gehaald kan worden.

De zeefdruk techniek

De meest gangbare manier dan bedrukken bij kleding is door middel van de zeefdruk. Hierbij belicht men iedere afbeelding per kleur in de zeef waarna die op de kleding wordt gespannen. Daarna wordt de inkt onder druk aangebracht (manueel of automatisch). Er kunnen verschillende inkten gebruikt worden:

– Budgetprint: karakteristiek een voelbare inktlaag, op donker textiel. De inkt wordt aangebracht met grove zeven en voelt een beetje als rubber. Vooral gebruikt op lichtkleurige sportkledij, of kledij met kleine kleurvlakken.

– High detail print: hierbij wordt gebruik gemaakt van een dunnere, minder voelbare inkt. De print is gedetailleerder en er wordt een hogere resolutie mee bereikt. Geschikt voor alle kleuren en sportkledij die volledig gekleurd is.

– Discharge print: deze techniek is haast niet voelbaar en zinkt als het ware in de sportkledij. De bekomen kleur is echter afhankelijk van de chemische reactie met de textiel. Ideaal voor sportkledij die geen precisie kleurvereisten hebben en prints die niet voelbaar mogen zijn.

De full colour print druktechniek

Deze techniek is op verschillende manieren uit te voeren, maar de meest gangbare is de transferprint. Deze methode maakt gebruik van een inktjetprinter dat het ontwerp op een soort papier print, waarna het met gebruik van hitte op de sportkledij wordt aangebracht. Het resultaat is een massieve, voelbare print, die echter iets minder slijtvast is. De techniek vereist daarbij heel wat voorbereiding.

Sportkledij laten borduren

Eén van de meest gebruikte techniek bij het bedrukken van sportkledij is borduren, waarbij het ontwerp wordt omgezet naar een patroon dat daarna als het ware gestikt wordt op de kledij. Dit betekent echter wel dat er iets minder detail mogelijk is, maar het heeft wel een stoerder resultaat en gaat veel langer mee – zeker handig als de sportkledij vaak gebruikt wordt! Daarbij kunnen logo’s omgezet worden naar een soort borduurkaart, waardoor ze altijd opnieuw gebruikt kan worden. De kosten van deze techniek worden bepaald door het aantal nodige steken, het formaat van de print en de bezetting.

Reacties uitgeschakeld voor Verschillende technieken voor het bedrukken van sportkleding

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.