Waarom een reserve autosleutel je autovakantie kan redden
Autosleutels, ze zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten. Van het ouderwetse portierslot in de oldtimers en de transponder en smart key sleutels in de huidige auto’s. De sleutels verschaffen ons de toegang tot die geliefde bolide waarmee we zeker dit jaar veel uitstapjes zullen gaan maken. Zeker nu het vliegverkeer stilligt en het openbaar vervoer toch een beetje als een obstakel voelt nu we daar voorlopig mondkapjes op moeten hebben. De auto dus, maar waar moet je dan op letten voordat je onderweg gaat? Laten we met de meest ongewone tip beginnen.
Tip 1: autosleutel bijmaken
We denken allemaal, het gebeurt ons niet. Die autosleutel zit veilig in mijn tas of jas en die ga ik echt niet verliezen. Maar toen was daar ineens het middagje strand met de kinderen. Waar je besloot om heerlijk garnalen te gaan vissen en een zandkasteel te maken. Overal zand en ook overal spullen. Dan kom je er bij het omkleden plots achter dat je de autosleutel niet meer kan vinden. Als je binnen Nederland bent gebleven dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want dan zijn de afstanden tot die extra sleutel nog wel te overzien. Maar wat nu als je met de auto de grens bent overgegaan naar een van de buurlanden. Dan zit je toch met je zanderige handen in het haar nietwaar?
De auto is tijdens zo’n autovakantie toch een beetje je huis, je externe rugzak. Zeker als je met een paar kinderen bent dan kon het wel eens zeer problematisch gaan worden. Want ja, als die kids het zat worden, kunnen de spanningen binnen het gezin aardig oplopen. Laten we moeders de vrouw dan voor het gemak nog maar even buiten beschouwing laten 🙂
Nee, de opluchting zal groot zijn wanneer je weet dat er in jullie vakantie huisje, hotel of camping nog een reservesleutel is. Dat je vlak voor de vakantie toch hebt gedacht “ik laat toch meer even een autosleutel bijmaken”. Geloof me, die reserve autosleutel kan een life saver zijn.
Tip 2: Ga met een goede auto op weg
Zorg dat je vlak voor de autovakantie de auto nog even goed naloopt. Veel leed kan voorkomen worden door een klein beetje onderhoud te plegen voordat je vertrekt. Hieronder een lijstje met punten die je even na moet lopen:
- Is het rijbewijs nog geldig
- Kentekenpapieren, liggen ze in de auto?
Je moet minimaal het voertuigbewijs (deel I /!A) en het tenaamstellingsbewijs (deel 1B/II) bij je hebben. - Verzekeringspasjes/papieren meer? Voor zowel zorg als reisverzekering in de auto?
- Zijn de autobanden op spanning, heb je een reservewiel bij je?
- Is de motorolie nog op peil?
- Is de ruitenwisservloeistof nog voldoende bijgevuld?
- Zijn de ruitenwisserbladen nog in orde (i.v.m. hevige regenval)
- Zorg ook dat je een flesje ruitenwisservloeistof en motorolie hebt voor in geval van nood.
- Gevarendriehoek in de auto?
- In sommige landen zijn hesjes, verbanddoos, brandblusser en blaastesten verplicht, ga dit na!
- Dit geldt ook voor sneeuwkettingen of vignetten voor sommige landen. Zoek dit uit voordat u richting u bestemming vertrekt
- Bent u lid van pech hulp of andere hulpdiensten zoals alarmcentrales? Zorg dan dat u de pasjes bij u heeft
- In de eerste alinea noemde we al de reservesleutel, maar als u een bril of lenzen draagt, is het ook raadzaam om reserve lenzen of een bril mee te nemen.
Tip 3: Volg de Corona en verkeersregels
Dat je de verkeersregels moet volgen lijkt ons logisch, maar toch willen we je erop wijzen dat deze per land toch nog wel eens een beetje verschillend kunnen zijn. Zeker als je naar een land gaat waar bijvoorbeeld op tolwegen of aparte groen stroken (Portugal) wordt gereden, of aan de andere kant (Schotland) is het handig als je weet wat je moet doen. In Amerika bijvoorbeeld werken de op- en afritten anders. En Italië zijn ze bijvoorbeeld erg kort. Inlezen is dus geen overbodige luxe!
Dan willen we nog even afsluiten met de Coronaregels. Want vooral vanwege de afstandsregels die nu streng worden gecontroleerd in de auto’s kunnen de boetes maar liefst oplopen tot 400 euro per persoon. Vanuit 1 huishouden is er veel mogelijk, maar zodra er ook maar een extern lid bijkomt dan wordt de anderhalve meter al gelijk een stuk lastiger. Hoe het precies zit kun je hier lezen!
Auteur: willeke
Tekstschrijver, met hart voor tekst en klant!
This author has published 11 articles so far.