Nieuw in Nederland Airsoft

9 september 2014 | Auteur: | Posted in Sport

Airsoft: het klinkt niet erg militaristisch, maar daar gaat het wel degelijk om. Airsoft is een simulatiesport, waarbij teams zich in militaire simulaties storten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van realistische wapens, die geladen zijn met kleine plastic balletjes. De sport is populair onder paintballers, die met realistischer wapens willen schieten, maar zonder de bijbehorende wapenvergunning en regelgeving. Mede door het realisme van de wapens en uitrusting is het zeker geen regelvrije sport. Lang werd er zelfs van uitgegaan dat Airsoft helemaal verboden was in Nederland. Onder beperkingen is het ondertussen toegestaan.

Zo dient men om een wapen te mogen hebben, minimaal 18 jaar te zijn en lid van een erkende airsoftvereniging. Ook mogen wapens niet in de openbare ruimte gedragen worden. Ook op de import van wapens zijn beperkingen. Lid worden van een airsoftvereniging kan alleen met een Verklaring Omtrent Gedrag. Veel van de regels zijn analoog aan de regels voor reguliere wapens.

Een Airsoftwapen verschiet balletjes met een diameter van 6 millimeter. Deze balletjes kunnen in gewicht verschillen. De balletjes kunnen vrij hard aankomen. Daarom worden bij wedstrijden en trainingen ook gebruik gemaakt van beschermingsmiddelen. De belangrijkste daarvan is de veilligheidsbril, al dan niet als onderdeel van een masker. Deze laatste voorkomt schade aan het gebit. Airsoft munitie die het lichaam raakt, kan blauwe plekken of kleine wondjes veroorzaken, bij schoten op zeer korte afstand (minder als vijf meter).

Het aanbod aan wapens voor het beoefenen van airsoft is zeer uitgebreid. Het gaat van vuistvuurwapens tot zware machinegeweren en sniperwapens. Dit is ook de reden dat het gewicht van de gebruikte ammunitie verschilt. Daardoor krijgen de wapens ook een verschillende impact. De wapens doen vaak denken aan bestaande wapens. Voor veel teams is dit ook belangrijk, omdat ze zich spiegelen aan bepaalde tijdperken of eenheden. De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke inspiratiebron, maar ook Special Forces, zoals het Nederlandse Korps Commandotroepen, of Amerikaanse eenheden zoals SWAT en Navy SEALS. De specialisatie wordt zo ver mogelijk doorgevoerd, ook in kleding en overige uitrusting. Specialistische winkels voorzien spelers van alles wat ze nodig hebben. Daarnaast zijn dumpstores een goede bron van gear.

Auteur:

This author has published 7 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.