Ontwikkelingen in de bloemenmarkt van Nederland

28 juli 2013 | Auteur: | Posted in Shoppen

Dat er een crisis is valt niet op in elk branche. Er zijn een groot aantal werkende Nederlanders die de crisis totaal niet voelen. Toch zijn er ook markten die het toch zeker iets minder doen, en dat laten de cijfers ook duidelijk zijn.

Eén zo’n branche waar er duidelijk een krimp gezien wordt is de bloemen en planten branche. Heel gek is dit ook niet aangezien het om een luxe product gaat. Dat het niet makkelijk is om momenteel in de bloemen en planten branche te zitten is goed te zien aan het afnemende aantal bloemenwinkels. Momenteel zijn er ongeveer 3600 bloemenwinkels gevestigd in Nederland. Daarvan zijn de meeste ondernemingen in deze branche gevestigd in Zuid-Holland (231 ondernemingen) en Noord-Holland (167 ondernemingen). De minste ondernemingen zijn gevestigd in de provincie Zeeland (8 ondernemingen) en de provincie Groningen (17 ondernemingen).

Als we dit vergelijken met het jaar 2007 zien we een duidelijk verschuiving. In het jaar 2007 waren er namelijk 3900 bloemenwinkels gevestigd in Nederland. Elk jaar sindsdien heeft een krimp gezien in het aantal ondernemingen die actief zijn in deze branche. Toch zijn elke maand ondernemingen die juist een start maken in deze branche, alleen is het verschil in starters en stoppers negatief met gemiddeld 3 meer opheffingen dan bedrijven die beginnen.

Succesverhalen in de bloemen en planten branche

Ondanks het globale beeld van de markt vrij negatief is zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande. De positieve ontwikkelen zijn voornamelijk te danken aan ondernemingen die de waarde van het internet zien en online kansen hebben gegrepen om een groeiende omzet online te realiseren binnen een krimpende branche. De gedachte is namelijk dat een krimp nooit blijvend is en zodra de economie als geheel weer aansterkt zal ook de bloemenbranche aansterken. De ondernemingen die tijdens een periode van krimp het slimst hebben gehandeld en hebben weten te innoveren zullen ook het sterkt groeien als de economie aansterkt.

Eén zo’n onderneming die het noemen waard is, is Frederique’s Choice. Via Frederique’s Choice is bloemen bezorgen mogelijk die je online kan aanschaffen. Hoewel deze onderneming lang niet de enige is op het internet hebben ze wel een uniek concept dat ze doen uitspringen. Frederique’s Choice is een onderneming die gestart is door topmodel Frederique van der Wal. Het is niet zomaar een online bloemenwinkel, maar een ware bloemenmerk en dat maakt het bedrijf uniek. De meeste bloemenwinkels hebben zich niet gericht op het maken van een merk aangezien de meeste mensen bloemen als een generiek product zien. Frederique’s Choice heeft daar verandering in gebracht door top kwaliteit bloemen te combineren met prachtige samenstellingen en een luxe presentatie en verpakking.

Auteur:

This author has published 154 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.