Jaren 50 kleding

24 september 2015 | Auteur: | Posted in Mode

De kleding uit de jaren 50 was sterk beïnvloed door de televisie. Ook de opkomst van Rock & Roll beïnvloedde de kledingstijl uit de jaren vijftig.

Alles voor de man

Jaren 50 kleding voor vrouwen was vooral bedoeld om een goede indruk te maken voor je man. De vrouw ging mee naar alle sociale verplichtingen die de man voor zijn werk moest doen. Om zijn carrière positief te beïnvloeden, werd er alles aan gedaan om er mooi uit te zien. De mannen droegen meestal een pak, de vrouw koos voor cocktail jurken. Een hoed was verplichte kost voor een vrouw buitenshuis. Ook handschoenen hoorden er standaard bij.

Hawaï

In de jaren vijftig ging het de economie voor de wind en begon men steeds meer te reizen. Ook dit beïnvloedde de kleding. Prints uit Hawaï, bijvoorbeeld, kleurden de kleding. Een merk wat nog altijd veel terug doet denken aan de jaren 50 is Daisy Dapper.

Wijde rokken

Voor het eerst ging de jeugd zich totaal anders kleden dan hun ouders. Als je aan de jaren 50 kleding denkt, denk je aan wijde rokken met petticoats. Naast deze rokken hield men van een zeer smalle taille en werd de boezem geaccentueerd. Neem de film ‘Grease’ maar eens! De typische jaren 50 mode komt hier ruimschoots aan bod. Rock & Roll, een eigen muzieksmaak dus, en een andere kledingstijl waren de manier om je af te zetten tegen de ouderlijke macht. De meiden droegen felgekleurde rokken en truitjes, de jongens gingen voor jasjes van hun sportvereniging. Of natuurlijk de leren jasjes, die nog altijd populair zijn.

Haarproducten

Omdat er steeds meer haarproducten op de markt kwamen, werd het voor de vrouw makkelijker gemaakt om thuis mooie kapsels in elkaar te zetten. Om van de vetkuifen van de mannen nog maar te zwijgen… De vrouw ging voor paardenstaarten en vlechten. Halflang haar, waarbij de punten gekruld werden, was ook populair.

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.