ZZp-er worden?

7 juli 2015 | Auteur: | Posted in Kranten, Nieuws

In Nederland starten meer dan 100.000 starters per jaar hun onderneming. Van deze starters zijn ongeveer 95% zzp-ers of freelancers. Dit is een ongelooflijk grote groep.

Helaas blijkt dat binnen de eerste 5 tot 10 jaar 85 tot 95% van deze starters stopt met het eigen bedrijf als zzp-er of freelancer. Dit komt omdat deze freelancers of zzp-ers niet denken als een ondernemer, maar als een werknemer.

Ondernemers dienen informatie te hebben over alle technische aspecten van een bedrijf

Zzp-er worden? Dan zal je ook moeten denken als een ondernemer en alle zaken die komen kijken bij het ondernemen moeten weten. Zoals hoe je je administratie bij moet houden en wat de belastingzaken zijn die komen kijken bij het bezitten van een bedrijf.

Belastingzaken voor de zzp-er of freelancer

Alle belastingzaken die andere starters moeten weten, zal jij als zzp-er of freelancer ook gewoon moeten weten. Er zijn als ondernemer 2 nieuwe soorten belastingen waar je mee te maken krijgt. Inkomensbelasting voor ondernemers. Dit betekent dat er andere aftrekposten van belang zijn als je een ondernemer bent. Ten tweede is er de omzetbelasting. Als ondernemer betaal je de BTW die je ontvangt jaarlijks of per kwartaal aan de belastingdienst.

administratie voor de zzp-er of freelancer

Het is belangrijk om jouw administratie bij te houden om twee redenen. Ten eerste omdat dit verplicht is door de wet. Elke ondernemer dient een administratie bij te houden en dit 7 jaar te bewaren ter inzage. Ten tweede voor jezelf als ondernemer. Door een goede administratie bij te houden, heb je dus kennis van hoe de zaken ervoor staan en kun je goede beslissingen maken. Als je geen kennis hebt van de huidige situatie doordat je administratie niet op orde is, kun je geen beslissingen maken op basis van de huidige kennis van de situatie zoals hij nu is. Een van de meest voorkomende redenen dat starters failliet gaan is het niet op orde hebben van hun administratie.

ondernemingsvorm van de zzp-er of freelancer

Alle zzp-ers en freelancers beginnen als een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak kan je later wel personeel aannemen. Bij een eenmanszaak is er maar één eigenaar. Bij een eenmanszaak ben je met zowel je vermogen van je bedrijf als met je privévermogen aansprakelijk voor de risico’s die je neemt met jouw bedrijf. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent en dat je minimaal een aansprakelijkheidsverzekering hebt gesloten voor jouw bedrijf.

Informeer jezelf dus goed over alle informatie die komt kijken bij het starten van een bedrijf als zzp-er of freelancer.

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.