Types van een grafisch ontwerper

23 juni 2014 | Auteur: | Posted in Nieuws

1. Grafisch ontwerper: print, web of andere.
2. Voordelen van een freelance grafisch ontwerper
3. Tarief grafisch ontwerper.
4. Portfolio grafisch ontwerper.

Een goede grafisch ontwerper is goud waard. Hij of zij denkt niet alleen in beelden, de grafisch ontwerper slaagt er ook in om jouw boodschap meer kracht bij te zetten. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden.
Bij de grafisch ontwerper heb je 2 types. De eerste grafisch ontwerper werkt vooral voor particulieren uit zijn buurt. Denk maar aan het maken van geboortekaartjes, communieprentjes, de lay-out van affiches voor verenigingen uit de buurt.
Het tweede type van grafisch ontwerper maken voor bedrijven brochures, affiches, advertenties op.

Het grote voordeel van een grafisch ontwerper te kennen is dat je hem of haar ook voor kleine werkjes altijd kunt bellen. Denk maar aan het maken van een button of banner of de aanpassing van bestaand grafisch materiaal.

Grafisch ontwerper voor print, web of andere.

Naast de opdeling in b2b en b2C, is er nog een verschil in bij een grafisch ontwerper die werkt voor print, internet (web) of andere.
Bij andere denken we bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een schoenencollectie of het designen van een koekjesdoos bijvoorbeeld.
De lay-outer voor de klassieke media (denk maar aan advertenties van kranten en magazines) legt heel andere accenten dan een grafisch ontwerper voor internet (website, homepages, banners, buttons, landingspagina’s).

Andere voordelen van te werken met een freelance grafisch ontwerper:

1. Als opdrachtgever heb je niet altijd de tijd om de laatste trends op het vlak van grafisch ontwerp te volgen. Een freelance grafisch ontwerper volgt de mode sowieso op de voet.
2. Een freelance grafisch ontwerper heeft doorgaans klanten in verschillende sectoren en heeft een hele brede kijk op het grafisch ontwerp gebeuren. Hij kan hierdoor makkelijk advies geven over wat werkt en niet werkt en hoe bepaalde klanten zullen reageren.
3. De grafisch ontwerper factureert voor het maken van wat jij als bedrijf nodig hebt. Je betaalt een prijs onafhankelijk van het aantal uren werk.
4. Een freelance grafisch ontwerper beschikt zelf over de nodige softwarepakketten om al het werk te doen. Je hoeft als opdrachtgever dus geen (dure) grafische pakketten te kopen.
5. De meeste bedrijven hebben geen behoefte aan een parttime of fulltime grafisch ontwerper. Wie als bedrijf daarom enkele grafisch ontwerpers kent, kan hen dan altijd bellen zonder dat hij er nog moet naar gaan zoeken. Een website van freelance grafisch ontwerpers is bijvoorbeeld Freelancenetwork. Daar zijn altijd ontwerpers op te vinden die snel beschikbaar zijn.

Tarief van een grafisch ontwerper.

De grafisch ontwerper werkt aan een projectprijs. Hij zal met andere woorden op basis van je briefing een prijsofferte voor het geheel maken.

De tarieven kunnen erg verschillen in functie van hun ervaring en eigen creatieve ideeën. Vraag daarom altijd hun portfolio op. Zo krijg je een idee over de stijl van de grafisch ontwerper en kun je nagaan of hij ook een verhaal heeft bij zijn ontwerpen.

Portfolio grafisch ontwerper .

Heb je vandaag nog geen grafisch ontwerper en wil je met enkele mensen in contact komen. Beoordeel hen dan eerder op basis van stijl dan op prijs.
Vraag voorbeelden op van grafisch werk dat men in het verleden al gemaakt heeft. Ga na welke invloed zij hebben gehad bij het tot stand komen van het ontwerp. Hadden zij hier een grote invloed, hebben zij het volledige ontwerp zelf bedacht of waren zij vooral uitvoerder.

Als een grafisch ontwerper voor een multinational heeft gewerkt, vraag dan zeker of hij echt alles ontworpen heeft of eerder aanpassingen van bestaand materiaal heeft uitgevoerd. Zo kan het heel goed zijn dat een Belgische grafische ontwerper die zegt voor Coca-Cola gewerkt te hebben in een advertentie de Engelse tekst naar de Nederlandse tekst moest omzetten. Hij kan dan wel de naam Coca-Cola als referentie gebruiken maar zijn inbreng als grafisch ontwerper was beperkt.

Tegelijk kun je op een grafisch ontwerper vallen die een mooie brochure van A tot Z ontworpen heeft en dit op basis van enkele richtlijnen van zijn opdrachtgever.

Grafisch ontwerpers vinden kan via www.freelancenetwork.be

Auteur:

This author has published 11 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.