Nieuw-Zeeland mag een nieuwe vlag kiezen

17 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Nieuws

Ga je binnenkort op stage Nieuw-Zeeland? Dan zou het best eens kunnen dat de vlag van het land je wel eens onbekend zou kunnen voorkomen. Inwoners van Nieuw-Zeeland mogen namelijk sinds afgelopen week een nieuwe vlag kiezen. Er zijn in totaal veertig vlaggen door naar de finale en deze veertig vlaggen maken allemaal kans om de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland te worden.

Wedstrijd

Nieuw-Zeeland besloot voor het onderwerpen van de nieuwe nationale vlag de inwoners in te schakelen en maakten er een soort wedstrijd van. Er kwamen ruim 10 duizend inzendingen binnen waaruit de overheid van Nieuw-Zeeland er veertig koos om gepresenteerd te worden. In de loop van september kiest een panel uit de veertig ontwerpen en de inwoners van Nieuw-Zeeland mogen in 2016 via een referendum stemmen of ze de huidige vlag willen behouden of de nieuwe aan willen nemen.

Aanleiding

De reden voor de nieuwe vlag is dat de oude teveel lijkt op die van Australië. De Union jack van Engeland staat linksboven afgebeeld en rechts staan de sterren van het Zuiderkruis, een sterrenbeeld. De nieuwe vlag mag dus niet teveel lijken op die van Australië en moet het imago van Nieuw-Zeeland weerkaatsen. Australië wil echter misschien ook een nieuwe vlag aangezien het lidmaatschap van Engelse gemeenschap (wat de Union jack op de vlag weergeeft) een ouderwets idee is.

Nieuw hoofdstuk

Volgens John Burrows die voorzitter is van het panel dat het nieuwe ontwerp kiest, is de nieuwe vlag een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Het is volgens hem een nieuwe kans om Nieuw-Zeeland te presenteren als een land die progressief is en bewust is van het heden en het verleden van het land. Daarnaast moet de nieuwe vlag weergeven dat Nieuw-Zeeland in harmonie samenleeft met de natuur.

Karakter en symbolen

Dat komt ook veel terug in de ontwerpen waaruit gekozen kan worden. Typisch Nieuw-Zeelandse flora en fauna staan afgebeeld op de vlaggen zoals de zilveren boomvaren, de Pikopiko en de Curly Koru.

 

 

Auteur:

This author has published 26 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.