Geschiedenis van de Beker van België

23 maart 2014 | Auteur: | Posted in Nieuws

Cofidis Cup heette vroeger Beker van België

Sinds het seizoen van 1963/1964 wordt in België gestreden om de Beker van België, vandaag de dag bekend als de Cofidis Cup. De prijs heeft een rijke geschiedenis aan gebeurtenissen. In dit artikel leest u over de geschiedenis van de Beker van België. Voor nieuws over de Beker kunt u kijken op deze website, waar het laatste nieuws over de Cofidis Cup snel wordt weergeven.

 

Het begin van de Beker van België

De Beker van België kent een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de 20e eeuw. In 1908 werd de eerste soortgelijke competitie gestart, de voorloper van wat het vandaag de dag is. Toendertijd werd er gespeeld met samengestelde teams van spelers uit het hele land. Per voetbalploeg werd gekeken welke spelers goed in een team passen, deze geselecteerde spelers reisden af om te strijden om deze titel, toen genaamd “Beker van de Belgische provincies”.

 

Volgende Beker van België pas in 1912

Na een pauze van vier jaar werd de volgende Beker van België georganiseerd in het jaar 1912. 16 Clubs mochten deelnemen aan de competitie, en doormiddel van knock-out-wedstrijden kwam uiteindelijk een winnaar. In 1913 werd exact hetzelfde toernooi georganiseerd, echter werden er voorrondes toegevoegd om de regionale clubs die ook wilden deelnemen een kans te geven. Door middel van voorrondes konden deze regionale clubs zich ook plaatsen voor de strijd om de Beker van België.

 

Eerste Wereldoorlog onderbreekt Bekercompetitie

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd het voetbalseizoen in België volledig afgelast. Er werd geen voetbal meer gespeeld, en er was dan ook geen strijd om de Beker. Het heeft 12 jaar geduurd voordat er weer gespeeld werd om de beker, in 1926 was het eindelijk weer zo ver. Echter bleef het slechts bij één seizoen.

 

Tijdlang onregelmatige competitie

Voor enkele tientallen jaren werd de Beker van België onregelmatig gespeeld, gedeeltelijk door de Tweede Wereldoorlog. In 1944 is wel een competitie gestart, maar door de oorlog was deze al snel afgelast en is nooit afgemaakt. 13 Jaar later, in 1957, is voor 3 jaar lang ieder jaar een competitie gehouden, maar hierna verdween deze voor lange tijd weer.

 

1964 Definitieve start Beker van België

In 1964 was het eindelijk zo ver, de officiële start van de Beker van België zoals we deze vandaag de dag kennen. Het aantal clubs dat mag meespelen is sindsdien niet meer veranderd.

In 2008 is de naam veranderd naar de hoofdsponsor Cofidis, de Cofidis Cup was geboren.

Auteur:

This author has published 19 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.