De Tafel met goed doel

20 september 2013 | Auteur: | Posted in Huis, Nieuws

De Tafel van Twaalfhoven is meer dan een tafel. Het is een kunstvoorwerp dat, zoals dat al eeuwen in de kunst gebeurt, een verborgen verhaal vertelt… een verhaal van liefde… Liefde voor pure materialen! Of was het toch anders?

Het idee om een dergelijke tafel, op drie robuuste poten en met de in gefreesde tegels, te maken speelde al jaren in mijn hoofd. Maar om de een of andere reden kwam het er maar niet van. Een zaak die net begon, ziekte in de familie of uitzinnige liefde. Toch was het uitzinnige liefde die me aanzetten tot het maken van de tafel. De eerste tafel die ik maakte had het thema twaalf als ode aan mijn eigen naam. Zo is de tafel 24x12cm lang, 8x12cm breed, zijn er 12 kleine tegels in gefreesd, kunnen er maximaal 12 personen aan plaatsnemen, is de hoogte 75cm (7+5=12) en de hoogte van de poten is 68cm, hetgeen slaat op mijn geboortejaar. Als ik hier iets anders mee had gewild, had de tafel waarschijnlijk op de Efteling gestaan! Ook de hartafstand tussen de tegels is gebaseerd op twaalftallen . Het is altijd mijn bedoeling geweest om een grote stoere tafel te maken. Een tafel waar je met 12 mensen aan kunt borrelen, eten, te vergaderen… Of wat je maar met z’n twaalven aan tafel wil. De Tafel van Twaalfhoven is een natuurproduct met een bourgondische uitstraling en een uniek ontwerp. Verwacht geen strak design, deze tafel leeft. U brengt er de gezelligheid van de leestafel uit een café mee in uw huis.

Om mijn tafel een unieke eigenschap mee te geven, je moet je natuurlijk wel onderscheiden in de huidige economische situatie, besloot ik hoe dan ook tafels met drie poten te gaan maken. De tafelpoten zijn per tafel uniek en afhankelijk van de boomstam waar ik mijn hand op heb weten te leggen. Het tafelblad is geloogd, waardoor de tafel z’n lichte houtkleur behoudt, en vervolgens behandeld met witte olie.

De eerste paar tafels hadden een vaste maat, maar gezien de vraag naar mijn tafels en de grootte van het gemiddelde woonhuis in Nederland heb ik besloten dat concept los te laten. De maat van de eerste tafel was vast, nl 2880 x 960 mm en kwam vanzelfsprekend het best tot z’n recht in een groter dan gemiddelde ruimte. De tegels hebben een vaste maat maar u kunt wel uw voorkeur aangeven, de mogelijkheden zijn eindeloos! De tegels kunnen uiteraard in allerlei kleuren, maar kunnen desgewenst ook worden vervangen door plaatjes roestvrijstaal, messing, koper…. u roept, wij maken… Mike Twaalfhoven maakt elke tafel eigenhandig naar uw wens en bezorgt deze bij u thuis, alwaar hij persoonlijk de tafelpoten monteert en de tafel neerzet waar u hem wilt hebben. Het bezorgen in heel Nederland zit bij de prijs inbegrepen, tenzij er hijsmaterieel aan te pas moet komen.

De eerste tafel was een groot succes en staat tot op de dag van vandaag in de showroom, die tegelijkertijd dienst doet als mijn woonkamer. De tweede tafel die ik maakte, was mijn eerste echte opdracht. Tegeltjes van roestvrij staal in plaats van de tegels die ik de vorige keer had ingefreesd. Met kleine aanpassingen had ik een super tevreden klant. Het gaf mij de moed de tafels in grotere aantallen te fabriceren, totdat er uiteindelijk 11 tevreden klanten waren. Ik was van plan om voor nummer twaalf  iets speciaals te maken.

Het werd de tafel van AZ. Speciaal gemaakt voor het tv-programma: “de verlenging” met als extra leuke gimmick dat iedere gast aan tafel zijn handtekening zet, waardoor deze unieke tafel nog waardevoller wordt. En dat komt goed uit, want aan het eind van het tv seizoen zal de tafel per opbod verkocht worden aan de hoogste bieder. Natuurlijk is dit ook een leuke PR-stunt, maar als je in ogenschouw neemt dat de opbrengst geheel ten goede komt aan de Stichting spieren voor spieren,, waar de huidige bondscoach, en oud AZ trainer Louis van Gaal ambassadeur voor is, is zet dit het geheel toch nog even in een ander licht. Dit was ook voor mij een manier om mijn hart, spieren, mijn ziel en mijn ‘zijn’ in dit kunstobject te steken.

Auteur:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.