De nieuwste ontwikkelingen in de aluminiumsector

24 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Nieuws

Ook de aluminium industrie is een dynamische sector. Steeds meer nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar sneller op en dat betekent dat je er als innovatief bedrijf snel bij moet zijn. Niet alleen op het gebied van productie zoals spuitgieten, maar ook de aluminium zelf wordt steeds beter. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen?

Sterkere aluminium soort

Een Amerikaanse toeleverancier van aluminium heeft succesvol een nieuw soort aluminium ontwikkeld dat 2 tot drie keer sterker is dan het aluminium dat we vandaag de dag kennen. Aluminium is populair in de vliegtuig- en auto industrie aangezien aluminium een stuk lichter is dan staal of andere metaal soorten. Tot nu toe was het enige probleem dat aluminium een stuk kwetsbaarder is dan andere staalsoorten waardoor staal voor sommige onderdelen nog steeds de juiste grondstof is. Door het nieuwe aluminium is dat probleem nu mogelijk van de baan waardoor ook veiligheidsonderdelen als bumpers en deurconstructies kunnen worden ontwikkelt van aluminium. Dat scheelt gewicht wat duid op aanzienlijk minder brandstofgebruik. Daardoor is de nieuwe ontwikkeling niet alleen goed nieuws voor de industrie, maar ook voor het milieu. De klanten van de toeleverancier (onder andere Ford en Jaguar) hebben aangegeven erg blij te zijn met de komst van het nieuwe aluminium.

Ultrasoon geluid

Er zijn nog meer ontwikkelingen op het duurzame gebied van aluminium. Engelse onderzoekers hebben ontdekt dat de productie van aluminium een stuk milieuvriendelijker kan door het gebruik van ultrasoon geluid. Aluminium moet worden ontgast voordat het bruikbaar is. Tijdens dit proces worden kleine luchtbellen die in het aluminium zitten en het zwak maken verwijderd. Voor het ontgassen van aluminium wordt gebruik gemaakt van voornamelijk milieuonvriendelijke middelen en het ontgassen is zeer energie-intensief. Door aluminium te laten ontgassen met het gebruik van ultrasoon geluid kan het ontgassen goedkoper, milieuvriendelijker en even efficiënt gebeuren, wat goed nieuws is voor bedrijven die op grote schaal werken met aluminium. De onderzoekers zijn op zoek naar een industriële partner om het experiment in de praktijk te brengen en op grote schaal uit te voeren.

Auteur:

This author has published 26 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.