Mais

26 mei 2015 | Auteur: | Posted in Tuin

Eén van de bekendste soorten graan is natuurlijk de maiskolf. Mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Nadat Christoffel Columbus Amerika had ondekt kwam hij in aanraking met mais. Hij nam deze daarna mee naar Spanje waarna het zich verspreiden over de rest van Europa. Na een paar aanpassingen lukte het steeds beter om in het koudere klimaat ook mais te kunnen telen. De zaden van de maiskolf zijn er in meerdere verschillende kleuren. Je hebt onder andere donkerrood, blauw violette en zwarte soorten. Maar de bekendste is de gele kleur.

bio ibo mais

Mais in Nederland

De mais die wij eten is de suikermais. Deze wordt niet professioneel verbouwd in Nederland. Hij wordt voornamelijk geimporteerd uit landen Amerika zoals: de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Er wordt in Nederland wel snijmais verbouwd. Maar deze maissoort wordt niet verkocht in de supermarkt maar wordt gebruikt als veevoedsel.

Maïs wordt  maar 1 keer per jaar gezaaid . Het duurt ongeveer 120 dagen voor de mais kan worden geoogst. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Maïs wordt onrijp geoogst

Het is wel mogelijk om zelf in je eigen moestuin suikermais te verbouwen. Je kan hier zaden voor kopen op internet bij winkels als Bio ibo.

Mais eten

Mais ligt in de supermarkt op verschillende manieren in de schappen.  Als eerste zijn er de hele maiskolven die in de koeling liggen. Daarnaast worden de zaden ook los verkocht in blik of in een pot. Maar mais wordt ook in veel producten verwerkt. Het zit in onder andere tortilla, polenta en corn flakes. Ook kan je het kopen als popcorn.

bio ibo dip mais

Auteur:

Beste Lezer, Mijn naam is Marieke en ik ben gek op bloemetjes, plantjes en groenten en om dit zelf te verbouwen. Ik schrijf berichtjes met infomatie over het verbouwen hiervan voor kleine bedrijfjes of particulieren maar ook voor grotere bedrijven. Hierin heb ik namelijk zelf mijn achtergrond. Groetjes Marieke!!!

This author has published 8 articles so far.

Comments are closed.