Spouwmes voor de tafelcirkelzaag

31 oktober 2014 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

Wat is een spouwmes en is deze dan ook echt verplicht? Deze twee vragen worden zodanig beantwoord in dit artikel. Een spouwmes wordt gebruikt voor de zaagtafel (ook wel bekend als tafelcirkelzaag). Het onderdeel wordt geplaatst achter het cirkelzaagblad. Een spouwmes heeft de vorm van een sikkel en is meestal gemaakt van veerkrachtig staal. Bij de vervanging van het zaagblad moet u rekening houden met de diameter van het spouwmes, dit kan sterk verschillen.

De functie

Voor de tafelcirkelzaag is een spouwmes erg belangrijk. Maar meestal is dit onderdeel niet verplicht en dus niet altijd onderdeel van de zaagtafel. Met behulp van een spouwmes blijft de dikte van de zaagsnede gelijk, waardoor het zaagblad niet vastloopt. De voornaamste voordelen zijn dan ook: geleiden van het doorgezaagde hout, beschermd achterkant zaagblad en voorkomt dat het hout gaat klemmen. Indien u geen gebruik maakt van dit zaagtafel onderdeel, moet u rekening houden met het terugslageffect. Dit effect was dan ook de voornaamste reden om een spouwmes te ontwikkelen.

Gaat u gebruik maken van een tafelcirkelzaag? Controleer dan even of de diameter van het zaagblad kleiner is dan die van het spouwmes. Daarnaast is het verstandig om een beschermkap te gebruiken, omdat dit de veiligheid ten goede komt.

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.