Voorkom dat jouw hond aan de lijn trekt

23 augustus 2017 | Auteur: | Posted in Huisdieren

Een hond die aan de lijn trekt is erg vervelend. Het is één van de grootste ergernissen onder de hondenbaasjes. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat kan? Heel simpel, omdat het baasje dat de hond (onbewust) heeft aangeleerd. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het trekken is ontstaan en hoe het afgeleerd kan worden.

Oorzaak
Doordat je hond overal naartoe mocht lopen toen hij of zij een pup was, heeft je hond geleerd dat het overal heen kan. De hond denkt dat jij er toch wel achteraan loopt. Je pup bepaalt de route en daardoor zal er dus altijd druk op de lijn staan. De hond blijft trekken. Het verkeerde gedrag is aangeleerd en ligt dus niet aan het soort ras.

Het baasje doet er alles aan om het gedrag weer af te leren, maar dat gaat niet zomaar. Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden als ondersteuning ervaren. Omdat de hond zelf al aan de riem trekt, zal deze extra ruk ervaren worden alsof het ‘erbij hoort’. Om ieder geval te zorgen dat de klappen zo goed mogelijk worden opgevangen, kan je overwegen om een Zero Shock riem van EzyDog aan te schaffen. Daarnaast helpt het niet wanneer baasjes gaan schelden of boos worden. De hond merkt dit en hij zal proberen zo ver mogelijk bij het baasje vandaan te lopen.

Afleren
Hou het bij het afleren rekening met belonen bij goed gedrag, consistentie en zorg dat je rustig blijft. Hieronder staat wat je moet doen om het trekgedrag van de hond af te leren.

1. Laat je hond zitten en doe de halsband om. Geef een beloning als hij luistert en aandacht heeft voor jou.
2. Laat de hond naast je lopen aan de lijn en zorg dat de lijn slap is. Probeer de aandacht van de hond vast te houden. Geef een beloning als hij een meter netjes naast je blijft lopen.
3. Stop nu en kijk of je hond meedoet. Beloon hem als hij omkijkt naar je en contact probeert te zoeken. Het is belangrijk om consistent te blijven.
4. Start weer met lopen en zorg dat je hond naast jou loopt. Mocht hij dit doen dan kan je hem belonen wanneer jullie weer stilstaan.
5. Volg de genoemde stappen en onthoud dat je niet boos moet worden. Complimenteer de hond wanneer hij goed gedrag vertoond en negeer het slechte gedrag. Schelden of boos worden heeft het tegenovergestelde effect van wat je wil.

Wanneer het niet lukt
Het kan zijn dat de genoemde stappen niet helpen. Mocht dit het geval zijn, neem dan contact op met een ervaren hondentrainer of gedragstherapeut. Die kunnen je verder helpen. Wil je vaker handige artikelen over honden lezen? Hou dan de blog van www.ezydog.nl in de gaten.

Reacties uitgeschakeld voor Voorkom dat jouw hond aan de lijn trekt Tags: , , ,

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.