Mantelzorg is meer dan alleen zorgen voor een ander

31 juli 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Huis

De afgelopen jaren zijn hulpbehoevende mensen steeds afhankelijker geworden van mantelzorg. Dit door veranderingen en bezuinigingen in de zorg. Het kan gaan om iemand die chronisch ziek is, een gehandicapte broer, een revaliderende vader of een andere hulpbehoevende in de omgeving. Veel mensen zijn al jaren mantelzorger zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Vandaar dat in dit artikel uitgelegd wordt wat mantelzorg is en wat deze rol voor je dagelijkse leven kan betekenen.

Mantelzorgers

Mantelzorgers zijn de mensen die langdurig voor een naaste zorgen. Het gaat altijd om mensen die een emotionele band hebben met elkaar, denk hierbij een aan een hulpbehoevend kind, ouder, partner, vriend of buurvrouw. Deze zorg is geheel vrijwillig en dus onbetaald. In Nederland is mantelzorg steeds belangrijker. Er zijn meer dan 2,5 miljoen Nederlanders die meer dan 8 uur per week zorg verlenen voor een naaste voor een periode van minimaal 3 maanden.

Zorgtaken

Wanneer iemand chronisch ziek is of met een beperking leeft heeft dit vaak flinke gevolgen voor zijn of haar leven. Zelfredzaamheid en participatie in de maatschappij zijn niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je iets mankeert. Vaak neemt een naaste de zorg op zich, dit heeft natuurlijk ook invloed op het leven van de naasten. Zorg als eten koken, boodschappen doen, stofzuigen, afwassen, helpen bij wassen, helpen bij aan- en uitkleden, maar ook het geven van emotionele steun pakken de naasten op. Dit zijn vaak dingen die vanzelf gaan, maar naast deze taken moet er ook geholpen worden bij het hele zorgproces. Mee gaan naar artsen, specialisten en contact onderhouden met zorginstanties komt er ook nog bij kijken. Je kunt je voorstellen dat dit veel tijd inneemt, helemaal wanneer iemand niet dichtbij je woont. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een mantelzorg woning aan huis te laten plaatsen. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan eens op de site van Thuis aan Huis.

 

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Iedereen wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit is voor de hulpbehoevende en voor de mantelzorger altijd de beste mogelijkheid. Gewoon in je eigen omgeving, met je eigen ritme en je eigen spulletjes. Iemand die beperkt wordt in zijn of haar leven moet vaak al veel inleveren, daarom is een woning aan huis een goede oplossing.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.