Bouwkundige keuring: wat, waarom en wanneer?

17 juni 2019 | Auteur: | Posted in Huis

Bij het kopen van een woning komen de nodige verplichtingen kijken. Je dient de woning te laten taxeren, moet het nodige papierwerk in orde (laten) maken en een geschikte hypotheek zien te krijgen. Daarnaast zijn er ook optionele services, waaronder het inschakelen van een aankoopmakelaar. Deze helpt je bij het vinden van geschikte woningen, maar vooral ook bij het bepalen van een biedingsstrategie. Ook het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring behoort tot de categorie “had ik het nu maar wel gedaan”. Maar wat houdt zo’n keuring eigenlijk in?

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een visuele inspectie van je potentiële nieuwe woning, uitgevoerd door een bouwkundig specialist. Deze specialist heeft doorgaans kennis van allerlei typen woningen en weet precies wat de mogelijke gebreken zijn van woningen uit een bepaalde periode.

Een bouwtechnische keuring behoedt je ervan blindelings een woning te kopen. Want heb je eenmaal de woning gevonden die voor je gevoel helemaal klopt, dan bestaat het gevaar dat er tunnelvisie ontstaat. Een keuring door een onafhankelijke expert zet je weer even met beide benen op de grond. Tegenwoordig is het bovendien mogelijk een woning te kopen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring.

Waarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Het aan de oppervlakte brengen van toekomstige onderhoudskosten is de belangrijkste reden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Je kunt namelijk zelf nog zo denken dat je precies weet waar je op moet letten, een ervaren bouwkundige ziet toch echt meer. De kosten van het inschakelen van een expert vallen dan ook veelal in het niet bij de toekomstige kosten die je ermee bespaart.

Naast de onderhoudskosten voor de komende pakweg vijf jaar, kunnen er ook directe kosten aan het licht komen. Daar moet je maar net het spaargeld voor hebben liggen. Het zijn kosten die door de nodige huizenkopers vergeten worden.

Wanneer kies je voor een bouwtechnische keuring?

In principe is het te allen tijde verstandig een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Het geeft je meer zekerheid en je staat bovendien een stuk sterker in je schoenen wanneer er achteraf toch verborgen gebreken blijken te zijn. Je kunt dan immers aantonen in ieder geval aan je controleplicht voldaan te hebben. En zeker wanneer je een oudere woning koopt, eentje die bijvoorbeeld voor 1990 gebouwd is, dan valt het nog eens extra aan te raden om te kiezen voor een bouwtechnische keuring.

Reacties uitgeschakeld voor Bouwkundige keuring: wat, waarom en wanneer?

Auteur:

This author has published 44 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.