5 opmerkelijke herbestemmingen voor kerken

27 maart 2019 | Auteur: | Posted in Huis

De kerken in Nederland lopen massaal leeg, secularisatie zorgt ervoor dat kerken langzaamaan hun functie verliezen. Eeuwig zonde natuurlijk, want vele prachtige voormalige kerkgebouwen komen zo leeg te staan. Voor veel van deze kerken is gelukkig een herbestemming mogelijk. Hier volgen vijf voorbeelden van kerken waarbij zo’n nieuwe functie uitstekend heeft uitgepakt.

1: Paradiso – Amsterdam

De bekendste poptempel van ons land was vroeger een kerk! Het fraaie pand nabij het Leidseplein in Amsterdam stamt uit 1879 en werd oorspronkelijk gebruikt als verenigingsgebouw door het Amsterdamse kerkgenootschap De Nieuwe Gemeente. De naam Paradiso heeft de huidige concertzaal te danken aan kraakacties uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Hippies bezetten het toentertijd leegstaande kerkgebouw en doopten het om tot Cosmisch Ontspanningcentrum Paradiso. Tot op de dag van vandaag zien artiesten een optreden in de grote zaal van Paradiso als een hoogtepunt in hun carrière.

2: Boekhandel Dominicanen – Maastricht

De voormalige Dominicanenkerk in Maastricht is het paradijs voor de boekenliefhebber. Onder het genot van een heerlijke kop koffie zou je hier moeiteloos een middag kunnen vertoeven. Bedenk je dan wel dat je je door een gebouw beweegt dat reeds in de 13de eeuw gebouwd werd. Tot het eind van de 18de eeuw deed het dienst als kloosterkerk.

3: Waanders in de Broeren – Zwolle

Ook in Zwolle vind je een schitterende, uitgebreide boekhandel in een voormalig kerkgebouw. Wat ooit de Broerenkerk was, is inmiddels een cultureel hoogstandje in het centrum van de Overijsselse hoofdstad. In het ernaast gelegen voormalige klooster is momenteel een Conservatorium gevestigd. Opmerkelijk detail is verder dat in de boekhandel nog steeds het kerkorgel uit 1824 terug te vinden is. Het is bovendien nog bespeelbaar ook.

4: Franciscus Huis – Weert

”Waar vind je nou een ijsbaan in de stad”, zo luidt de eerste zin van het refrein van Hazes’ nummer Mijn Leidseplein. Zeker bijzonder, maar waar vind je nu een ijsbaan in een kerk! Nou, in Weert dus. In de winter verandert het gewezen kerkgebouw in klein Thialf. Compleet met koek en zopie!

5: Jopenkerk – Haarlem

Wie denkt dat er in de kerk alleen brood en wijn te krijgen zijn heeft het mis. Wat ooit de Vestekerk in Haarlem was, is tegenwoordig een bierbrouwerij en grand café! Compleet met terras kun je hier ‘s zomers heerlijk in de zon genieten van een huisgebrouwen pilsje.

Reacties uitgeschakeld voor 5 opmerkelijke herbestemmingen voor kerken

Auteur:

This author has published 45 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.