Historie van Azulejo Tegels

30 oktober 2015 | Auteur: | Posted in Huis, Huis en tuin

Azulejo tegels is een woord wat  zijn oorsprong heeft uit het Arabisch. Het is verwant met het Arabische woord Zellige, wat een Marokkaanse kunstvorm van mozaïek is. Azuljos zijn keramieken tegels uit Spanje of Portugal waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn. Dit werd vaak gedaan met blauwe verf. Hieronder vertel ik iets over de geschiedenis van Azujlo tegels rond de 13e eeuw.

Het woord azulejo is afgeleid van het Arabische woord Zellige. Dit betekent letterlijk “gepolijste steen”. Het oorspronkelijke idee achter deze Marokkaanse kunstvorm was om de Romeinse mozaïeken te imiteren. Deze oorsprong geeft de onmiskenbare Arabische invoelden in veel tegels: geometrische en florale motieven. De ambacht van Zellige is nog steeds in gebruik in de Arabische wereld. Je vind het vooral nog terug in de landen Egypte, waar het “Zalij” genoemd wordt en in Marokko waar het ook “Zellige” genoemd wordt. De meest bekende vorm is de Marokkaanse.

De Spaanse stad Sevilla werd het belangrijkste centrum van de Spaans-Moorse tegelindustrie. De eerste Azulejos werden al in de 13 eeuw gemaakt en waren “Alicatados” (panelen van tegelmozaïek”). De tegels werden geglazuurd in een enkele kleur. Daarna werden de tegels gesneden in geometrische vormen en daarna gemonteerd om geometrische patronen te vormen. Verschillende voorbeelden zijn te bewonderen in het Alhambra in Granada. In de 15e eeuw zijn de oude technieken genaamd “Cuerda Seca” ontwikkeld in Sevilla. Cuerda Seca is een techniek dat gebruikt wordt bij het toepassen van gekleurde glazuren op keramische oppervlakken.

Deze technieken werden in Portugal geïntroduceerd door koning Manuel I na een bezoek aan Sevilla in 1503. Vaak werden deze technieken toegepast op muren en ook gebruikt voor bestrating van vloeren. Dit is terug te zien in verschillende kamers van het nationaal palei van Sintra.

Azulejo tegels vind je tegenwoordig nog steeds overal in de wereld. Als je zelf op zoek bent naar mooie badkamertegels dan kun je een kijkje nemen op www.max4home.nl.

Auteur:

This author has published 9 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.