Het verzorgen van uw hortensia

28 mei 2014 | Auteur: | Posted in Huis en tuin

De hortensia kennen we allemaal wel. De mooie wollige bloem die bloeit in veel verschillende kleuren. De hortensia wordt in Nederland ook wel de boerenhortensia genoemd. De plant is erg populair omdat ze mooie volle kleuren heeft en erg makkelijk in onderhoud is. Toch zijn er een aantal zaken die je in de gaten moet houden bij het onderhouden van de hortensia.

De hortensia is een sterke plant en daardoor niet echt gevoelig voor ziekten en groeit bijna een half jaar aan een stuk door. Dit maakt de hortensia populair voor de borders om het huis. De hortensia verzorgen is dus geen moeilijke klus. Het geven van water is de belangrijkste vereiste voor de plant. De hortensia heeft namelijk veel water nodig.

Water geven alleen is niet voldoende. De hortensia zal af en toe ook gesnoeid moeten worden. Voordat je gaat snoeien moet je eerst vast stellen welk soort hortensia je gaat snoeien. Hortensia’s zijn onder te verdelen in twee groepen. Je hebt de bloeiers op een oude knop en bloeiers op een nieuwe knop.

De bloeiers op de oude knop bloeien op de knop die het voorgaande jaar is gegroeid. De uitgebloeide bloemen dienen weg geknipt te worden. Voor de rest hoeft dit type hortensia niet gesnoeid te worden. Alleen als je vindt dat de hortensia te ver uitdijt kun je hem gaan snoeien.

De bloeiers op de nieuwe knop groeien aan de takken die in het voorjaar gegroeid zijn. Deze hortensias kun je in het voorjaar snoeien. Als je een mooie volle hortensie wilt is het belangrijk dat je de hortensia ongeveer vijftien centimeter vanaf de grond afknipt. Na het bloeiseizoen is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te laten zitten. De bloemen beschermen de plant in de winter namelijk tegen de nachtvorst. In het daarop volgende voorjaar kun je weer beginnen met het snoeien van de plant.

De grond waar de hortensia in bloeit moet ook van voldoende meststoffen voorzien zijn. Elk jaar bijmesten is daarom absoluut aan te bevelen met een mooie bloem als resultaat.

Auteur:

This author has published 154 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.