Verloop 20 weken echo

24 april 2013 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid, Medisch

De 20 weken echo wordt gedaan rond de 20 weken van een zwangerschap. De keuze voor deze echo mag je geheel zelf weten, het is daarom verstandig om er goed over na te denken en er goed over te praten. De echo biedt namelijk geen 100% zekerheid op een gezonde baby. Echter als er een afwijking geconstateerd wordt tijdens de echo, kan er nog actie ondernomen worden. Daarnaast kun je weer even genieten van het beeld en het kloppende hartje van je baby.

De 20 weken echo
Deze echo kan gedaan worden door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Tijdens de echo worden er niet hoorbare geluidsgolven naar de baarmoeder toe gestuurd, die vervolgens weer terug kaatsen en een beeld creëren. De echo duurt ongeveer 30 minuten en het geslacht van je baby kan eventueel verteld worden.

De uitslag
Als er tijdens de echo verdachte dingen of vermoedelijke afwijkingen geconstateerd worden, wordt er  een vervolgonderzoek geadviseerd. Of je dit ook wilt, ligt weer geheel in eigen handen. Tijdens het onderzoek kunnen er ook afwijkingen zijn die niet gevonden worden, bijvoorbeeld een openruggetje. Dit komt bij 1 op de 10 baby’s voor. Dit betekend dus dat de echo niet 100% betrouwbaar is.

Afwijkingen
Hieronder een lijstje van de meest voorkomende afwijkingen die geconstateerd worden tijdens de 20 weken echo:

– Een nierafwijking, komt voor bij 1 op de 40 baby’s
– Een hartafwijking, komt voor bij 1 op de 125 baby’s
– Een neurale buisdefect, komt voor bij 1 op de 700 baby’s
– Een buikwandafwijking, komt voor bij 1 op de 4000 baby’s

Auteur:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.