Seks tips, de juiste condoom?

23 februari 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Al eeuwenlang proberen mensen zich op allerlei manieren te beschermen tegen geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen. Er zijn heel wat ‘inventieve’ middelen geweest om dit bewerkstelligen. Sommige lijken logisch. Bij andere methoden mag je blij zijn dat je niet in die tijd leefde.

De naam condoom is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse condus, wat zoveel betekent als ‘vergaarbakje’. De eerste sporen van condoomgebruik leiden naar het Oude Egyptische rijk. Op oude muurschilderingen vond men afbeeldingen van mannen met een beschermend hoesje om de penis; een soort primitieve condooms, gemaakt van linnen.

Materialen
In de achttiende eeuw werden condooms gemaakt van zijde, linnen, visblaas of de blindedarm van lammeren, geiten en kalveren. Om afglijden te voorkomen hadden de condooms aan de voorkant een lintje waarmee het vlies strak om de penis kon worden gebonden. Kon je je geen nieuw condoom veroorloven dan klopte je aan bij ‘juffrouw Jenny’. Zij verkocht gewassen tweedehands condooms.

Latex
In 1839 bedacht Charles Goodyear een manier om natuurrubber te bewerken zodat het elastisch werd. Het rubber vulkanisatieproces maakte het mogelijk om condooms massaal te produceren. De allereerste condooms (in de volksmond rubbers) hadden een naad die zo dik was als de binnenband van een fiets.

Kies je condoom
Tegenwoordig zijn de meeste condooms van latex (rubber). Ben je allergisch voor latex, kun je kiezen voor kunststof condooms zoals Durex Avanti en Protex Original. Condoomwinkel ‘De Condomerie’ heeft bovendien een Allergiewijzer ontwikkeld die je kunt gebruiken om een condoom te vinden die geschikt is voor je. Op de site van Durex kun je de zogeheten condoomkiezer invullen.

Fun-condooms
Lichtgevende condooms en condooms met smaakjes verhogen de seksuele pret. Functionaliteit blijft het belangrijkste. Ook ‘fun-condooms’ moeten doen waar ze voor bedoeld zijn: het voorkomen van zwangerschap én bescherming bieden tegen geslachtsziekten. Gebruik altijd goedgekeurde condooms. Deze hebben het CE-logo (Europees kwaliteitskeurmerk) op de verpakking.

Succes mer deze seks tips

Auteur:

This author has published 12 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.