Ondervloer vloerverwarming

13 maart 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Een eerste vereiste voor een ondervloer die in combinatie met vloerverwarming gelegd wordt is dat ze optimaal de warmte doorlaat. Zou de ondervloer een te hoge isolatiewaarde hebben kan de warmte immers niet naar boven stijgen en hebben we geen profijt van onze vloerverwarming. De ondervloer die op een vloer met vloerverwarming komt moet daarom uit dun, opencellig materiaal of geperforeerde ondervloer platen bestaan. Er bestaan verschillende soorten ondervloeren voor vloerverwarming, elke soort heeft zijn eigen kenmerken. Een compleet aanbod vind je op www.kwaliteitparket.nl.

Vocht is een raar iets en kruipt waar het niet gaan kan. Met name tussen afgesloten vloerlagen waar grote temperatuurwisselingen plaatsvinden ontstaat al snel condensvorming. Voor het goede mag het vochtgehalte tussen de onderlinge vloerlagen niet boven de 1,5% uitstijgen. Omdat dit niet altijd optimaal te regelen is doe je er verstandig aan op een vloer met vloerverwarming altijd een extra laag van een dampwerend materiaal aan te brengen. Er zijn ook foammatten en PU rubberfolies verkrijgbaar waarop de dampdichte laag al is aangebracht.

Juist gebruik voorkomt problemen

Natuurlijke materialen zoals hout en laminaten op houtvezelbasis zijn bijzonder gevoelig voor temperatuursverschillen en vocht. Zij zullen dus in tegenstelling tot een kunststoffen vloer of een deklaag van vinyl krimp- en rek verschijnselen gaan vertonen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het vloerverwarmingssysteem op een correcte manier laat installeren en gebruikt. Ondervloer platen of matten zijn namelijk niet in staat de gevolgen van een te dunne gietlaag of een verkeerd ingestelde watertemperatuur op te vangen. Om vervorming van de materialen tegen te gaan schakel je de vloerverwarming ten tijde van het leggen van de nieuwe vloer uit.

Opbrengst vloerverwarming afhankelijk van ondervloer

Zoals al eerder aangegeven dient het materiaal van een goede warmte doorlatende ondervloer een lage warmteweerstand te hebben. Bij aanschaf van je vloer kan de leverancier je voor elke soort ondervloer vloerverwarming voorrekenen van hoeveel invloed het materiaal is op de warmteopbrengst. Zo geleiden de dunnere foams en schuimsoorten de warmte sneller dan feltmatten of vezelplaten en zal je sneller de daadwerkelijke warmte voelen. Daartegenover staat dat diezelfde dikkere matten en platen door hun volume de warmte langer vasthouden en je de verwarming eerder een graadje terug kan zetten.

Auteur:

This author has published 148 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.