Huishoudelijke hulp aanvragen: hoe werkt het?

22 februari 2017 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Veel ouderen vinden het moeilijk om het huishouden helemaal zelf te regelen. Ze zijn sneller moe, minder mobiel en kunnen bepaalde gedeeltes van het huis zelfs helemaal niet meer bereiken. Oudere mensen die in deze situatie zitten en hun huis toch goed aan kant willen houden, kunnen een huishoudelijke hulp inhuren. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.

Hulp in het huishouden aanvragen bij de gemeente

Nederlandse gemeentes bieden huishoudelijke ondersteuning aan als algemene voorziening of als maatwerkvoorziening. Een algemene voorziening is voor iedere inwoner van de gemeente beschikbaar. De kosten die voor deze hulp betaald moeten worden, komen deels voor jouw eigen rekening. Hoeveel je aan kosten moet betalen, is afhankelijk van jouw inkomen.

Bij een maatwerkvoorziening krijg je bijvoorbeeld thuiszorg of een persoonsgebonden budget voor hulp in het huishouden. Om deze hulp aan te vragen, dien je eerst met de gemeente te bespreken wat je wel en niet zelf kunt doen. Dingen die je echt niet zelf kunt doen en waar je ook geen andere hulp voor kunt vinden, mag je uitbesteden. Dingen die je wel zelf kan doen en ook zelf wil blijven doen, worden niet uitbesteed. Familie en vrienden mogen je helpen in het huishouden, maar dit is geen verplichting. Het is dus niet zo dat je geen hulp krijgt als je familieleden hebt die je ook kunnen helpen in het huishouden, want hier zijn zij niet toe verplicht.

Je regelt de hulp in het huishouden bij het loket van jouw plaatselijke gemeente. Bij de meeste gemeentes moet je een afspraak maken om naar dit loket te kunnen komen. Dit kan telefonisch, maar ook op de website van de gemeente.

Particuliere hulp in het huishouden regelen

Je kunt er ook voor kiezen om geen hulp te vragen van de gemeente, maar particuliere hulp te regelen in het huishouden. In dit geval betaalt de gemeente niet een deel van de kosten van jouw huishoudelijke hulp, maar betaal je de kosten helemaal zelf. Er zijn diverse bedrijven en instanties die huishoudelijke hulpen aanbieden, ook in jouw regio. Door actief op zoek te gaan naar een dergelijke instantie of een dergelijk bedrijf bij jou in de buurt, heb je jouw particuliere hulp in een mum van tijd geregeld. Vaak kan dit gewoon via de website van het betreffende bedrijf of de betreffende instantie.

Reacties uitgeschakeld voor Huishoudelijke hulp aanvragen: hoe werkt het?

Auteur:

This author has published 192 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.