Hoe verhelp je een droge mond?

8 september 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid, Gezondheid

Heb je vaak last van een slechte adem? Een droge mond is vaak een van de veroorzakers. Veel mensen hebben last van een droge mond, maar voordat je naar een mondhygiëniste gaat kun je zelf ook al proberen het probleem te verhelpen.

Verkeerde tandpasta

Veel mensen hebben vooral in de ochtend last van een droge mond. Dat komt doordat je vaak ’s nachts tijdens het slapen door de mond ademt. Behalve veel water te drinken kun je ook letten op bijvoorbeeld je tandpasta. Een verkeerde tandpasta zorgt ervoor dat je mond uitdroogt en je dus slechte adem krijgt. Let bij het kopen van tandpasta of mondwater dan ook op de ingrediënten. Een tandpasta of mondwater met het bestandmiddel Oxyd8 zorgt voor extra zuurstof in de mond waardoor speekselklieren wakker worden geschud. Ook tandpasta’s met tea tree olie en zink helpen goed tegen een droge mond. Laat mondverzorgingsmiddelen met de ingrediënten sodium lauryl, sulfaat of alcohol in het schap staan.

Tandarts bezoeken

Daarnaast is het verstandig om minimaal een keer per jaar een tandarts te bezoeken. De tandarts kijkt niet alleen naar je tanden, maar ook naar de algemene verzorging van je mond en de staat van je tandvlees en tong. Eventueel kun je een mondhygiëniste bezoeken voor een diepe reiniging van het gebit of mondklachten.

Medicijngebruik

Een andere veroorzaker van een droge mond is medicijngebruik. Door bijvoorbeeld antidepressiva te slikken kan je mond uitdrogen wat een slechte adem als gevolg heeft. Mensen die geen antidepressiva slikken maar wel veel stress ervaren of depressieve gedachtes hebben kunnen overigens ook sneller last hebben van een droge mond. Praat hierover met je huisarts en vraag of het mogelijk is om andere medicijnen te slikken als de mondklachten verergeren.

Water drinken

Als je naast een droge mond of slechte adem ook last hebt van hoofdpijn kan het wel eens zijn dat je te weinig drinkt. Het is erg gezond om op een dag ongeveer 1,5 liter water te drinken. Als geen van de tips hebben geholpen kun je het beste een afspraak maken bij een mondhygiëniste voor een grondige reiniging van het gebit.

Auteur:

This author has published 26 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.