Wat is een AED?

24 november 2014 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Een AED is een apparaat waar je eerste hulp mee kunt verlenen bij iemand met een hartstilstand. Het apparaat kan elektrische stroomschokken geven. Hierdoor wordt het hart van de persoon met een hartstilstand bij wijze van spreken opnieuw opgestart. AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator.

 

Hoe kun je een AED herkennen?

Je kunt een AED op verschillende openbare locaties vinden. Het is te herkennen aan een groen logo met een hart, een bliksemschicht en rechtsboven een plusje. Je vindt ze bijvoorbeeld op luchthavens, winkelcentra, treinstations en bij sportverenigingen.

 

Hoe werkt het?

Een AED wordt gebruikt bij reanimatie. Echter vervangt het de reanimatie niet. Het geven van een hartmassage gecombineerd met mond-op-mondbeademing blijft een noodzakelijke stap voordat de AED gebruikt kan worden. Zo weet je zeker dat het hart klaar is voor de schokken van de AED. Om een AED correct te gebruiken kun je het beste een EHBO cursus hebben gevolgd.

 

AED gebruiken

De AED heeft twee elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. De AED kan zo registreren wat het hart moet doen. Wanneer de AED geopend wordt, vertelt hij je precies wat je moet doen. Je kunt de opdracht krijgen om te reanimeren, maar je kunt ook de opdracht krijgen om een schok toe te dienen. Dit kan wel eens voorkomen bij een hartstilstand waarbij er sprake is van ventrikelfibrilleren. Dit houdt in dat de kamers van het hart zo snel en onregelmatig bewegen, dat de pompfunctie van het hart verloren gaat. In zo’n geval moeten de kamers van het hart stoppen met fibrilleren. Ze moeten dan dus defibrilleren, dat is dus de functie van de AED. De AED geeft enkel een schokopdracht als er sprake is van ventrikelfibrillatie en niet als het hart helemaal stil staat. Ook wanneer het slachtoffer wel buiten bewustzijn is, maar het hart gewoon klopt. Als de AED geen schokopdracht geeft, kun je dus ook geen schok toedienen. Je moet dan verder reanimeren totdat de hulpdiensten aanwezig zijn.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.