Snurken voorkomen

26 oktober 2015 | Auteur: | Posted in Gezondheid

Snurken wordt vaak niet erg serieus genomen, maar voor mensen die er mee te maken hebben kan het een grote impact op de gezondheid hebben. Maar hoe kom je van het snurken af? En wat is snurken eigenlijk? Dat komt naar voren in dit artikel!

Wat is snurken?

Snurken is het maken van een brommend geluid, wat plaatsvindt bij het ademhalen tijdens de slaap. In sommige gevallen komt dit geluid zo sterk over dat een partner of een huisgenoot er erg veel last van kunnen hebben.

Tijdens het ademhalen gaat de ingeademde lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Boven in de luchtpijp bevinden zich de stembanden. Het geluid van het snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tussen de ingang van de neus en de stembanden. Bij sommige snurkende mensen is de neusholte te nauw, maar in de meeste gevallen gaat het om een vernauwing achter de huig of in de keelholte achter de tong.

Deze vernauwing veroorzaakt tijdens het ademhalen een onderdruk in de keel waardoor het het zachte gedeelte van het gehemelte samen met de huig, de wanden van de keelholte en de tong naar elkaar worden toegezogen en gaan trillen. Dit veroorzaakt het vervelende snurkgeluid.

Maar hoe voorkom je dat je gaat snurken?

Aanpassen van de leef- en slaapstijl

Het aanpassen van de leef- en slaapstijl kan een echte uitkomst zijn voor veel snurkers. Hierbij kun je vooral denken aan:

  • Stoppen met roken: de irritatie veroorzaakt door de tabaksrook vernauwt de keelholte, wat verlicht kan worden door stoppen met roken;

  • Afvallen: wanneer men lijdt onder overgewicht kunnen de wanden van de keelholte dikker worden, waardoor je sneller gaat snurken;

  • Andere slaaphouding: snurken komt vaker voor als je op je rug slaapt, gezien het gehemelte, de huig en de tong naar beneden zakken. Het aanpassen van de slaaphouding kan een uitkomst zijn. Een nieuw Slaaploods matras kan ook een uitkomst zijn, zodat je tijdens je slaap niet alsnog op je rug gaat liggen;

  • Geen alcohol: door alcohol worden de spieren van het gehemelte verslapt. Hierdoor is het beter om alcohol voor het slapen te vermijden. Dit geldt ook voor slaappillen.

Mochten deze tips geen uitkomst bieden, kunt u ook terecht bij dit artikel met tips voor een betere nachtrust.

CPAP

Wanneer je lijdt aan een ernstige vorm van slaapapneu, kun je een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) krijgen. Bij een CPAP-apparaat krijg je continu lucht in de neusholte geblazen, wat via een slangetje en een neusmasker gebeurt. Dit is een zeer effectieve oplossing, maar het kan ook als zwaar worden ervaren.

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.