De invloed van licht op onze gezondheid en gesteldheid

23 februari 2017 | Auteur: | Posted in Gezondheid

We kennen allemaal wel periodes waarin symptomen als moeheid, zwakke weerstand, slechte nachtrust en spierpijn de kop opsteken. Dit kan soms leiden tot malaise, ziekte of lichamelijke ongemakken. De natuur voorziet in alle aspecten om goed te functioneren. Vaak denken we aan gezond voedsel, echter is er een ander aspect dat vaak onderschat wordt, namelijk zonlicht. Zonlicht is cruciaal voor de gezondheid. Vaak merken we dat we een beter humeur hebben wanneer het zonnig is. Dit is niet voor niets.

Licht is gezond

Daglicht: de mens kan niet zonder. Tegenwoordig zijn er verschillende universitaire ziekenhuizen, stichtingen, onderzoekscentra en verlichtingsexperts zoals bijvoorbeeld Fagerhult die allen aantonen dat daglicht een positief effect heeft op het welzijn. Het gaat niet enkel om de stemming, dus dat iemand een beter humeur heeft, want daglicht verbetert ook de algehele prestaties. Verlichting kalmeert de mens, maar activeert ook receptoren in het lichaam. Zodoende verhoog je de alertheid, het concentratievermogen, je energie en je dagritme. Het feit dat je stemming verandert als het zonnig is, is een natuurlijke reactie. De mate van licht voedt je lichaam, waardoor het in staat is optimaal te functioneren. Verlichting maakt je weerbaarder, krachtiger en energieker.

De invloed van licht op onze gezondheid: hormonen

In feite zijn er twee essentiële hormonen die actief worden bij daglicht. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het actief maken van je lichaam. Cortisol verhoogt onze alertheid en het vermogen tot concentratie. Dit hormoon wordt daarom ook wel de energiebezorger van het lichaam genoemd. Het reageert op de blauwe lichtkleur van de ochtend. Cortisol gaat stresshormonen tegen. Verlies je energie doordat er sprake is van veel spanning? Cortisol zorgt dat het energiepeil na deze situatie weer in balans wordt gebracht. Een ander hormoon is melatonine. Melatonine is een bijzonder hormoon. Het wordt zelfs verstrekt als medicatie. Echter is er voldoende melatonine aanwezig in daglicht. Dit hormoon is voornaam voor je dagritme. Slapen is belangrijk om je lichaam te ontspannen en weer op te laden. Melatonine ondersteunt hierin. Het zorgt dat de lichaamstemperatuur in balans blijft en maakt ons moe wanneer het donker is. Melatonine is dus een rustbezorger. Goed kunnen slapen is één ding, maar melatonine heeft positieve bijwerkingen op het maag-darmstelsel, het centraal zenuwstelsel, de cellen van het afweersysteem en het hart- en vaatstelsel. De heilzame kracht van verlichting mag dus niet onderschat worden.

Reacties uitgeschakeld voor De invloed van licht op onze gezondheid en gesteldheid

Auteur:

This author has published 192 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.