Welke uitkomst kan bevoorschotting bieden?

23 juni 2017 | Auteur: | Posted in Financieel

Misschien heb je nog nooit van het begrip ‘bevoorschotting gehoord, maar het is toch handig dat je hier als ondernemer kennis over krijgt. Dit artikel gaat dieper in op dit begrip. Als eerste volgt een uitleg van Cannock Chase wat bevoorschotting is, daarna worden de voordelen van bevoorschotting benoemd en als laatste wordt benoemd welke voorwaarden er zitten aan bevoorschotting.

Wat is bevoorschotting?

Het begrip bevoorschotting is abstract. Het houdt eigenlijk een krediet in dat de bank verstrekt, ten behoeve van een transactie op handelsgebied. Vaak wordt dit krediet verstrekken op basis van onderpand van goederen. Die goederen worden dan met het krediet gefinancierd. Een bevoorschotting kan een uitkomst bieden als er zich een benarde situatie voordoet waarvoor een oplossing moet komen. Makkelijk gezegd is bevoorschotting een vorm van financiering door een band, maatschappij of een andere financieringspartij. Deze schiet uw facturen aan u voor, zodat er kapitaal vrijkomt waarmee u kunt werken.

Welke voordelen brengt bevoorschotting met zich mee?

Het belangrijkste voordeel is dat u door een bevoorschotting, zoals eerder in dit artikel benoemd, kunt werken met het kapitaal wat hierdoor vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat u kunt investeren met uw eigen liquiditeit. Bijvoorbeeld in een nieuwe voorraad van uw producten, terwijl klanten de factuur nog niet hebben voldaan. Uw bedrijf kan door bevoorschotting groeien en is niet meer afhankelijk van debiteuren. U heeft de controle zelf. Het andere grote voordeel is dat de relatie met uw klant goed blijft, omdat het betalingsrisico nu ergens anders ligt. Op deze manier ligt er minder druk op uw klantrelatie.

Welke voorwaarden zitten er aan een bevoorschotting?

Aan een bevoorschotting zitten de volgende voorwaarden:

  • De financierder neemt een bepaald percentage van uw facturen over bij een bevoorschotting. Afhankelijk van de staat van uw debiteurenportefeuille, wordt dit percentage bepaald. Meestal ligt het percentage dat overgenomen wordt tussen de 80-90%. Aan een bevoorschotting zitten ook risico’s. Er zijn factoren die het risico van een bevoorschotting vergroten. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een lange betalingstermijn, een slecht verleden met betrekking tot de betalingen en hogere factuurbedragen.
  • De verwachte omzet moet minimaal op €500.000 euro liggen. Een bevoorschotting kan dus voornamelijk worden aangevraagd door grote bedrijven. Of voor bedrijven die een flinke groei verwachten. Soms stellen financiers een ondergrens voor de omzet op €200.000. Dat is een aanzienlijk lagere ondergrens, dus het is de moeite waard om te kijken welke ondergrens een financieringspartij aanhoudt voor het uitgeven van een bevoorschotting.
  • Het is belangrijk om te onthouden dat een bevoorschotting geen lening is en dat er dus ook geen rente in rekening wordt gebracht. Er moet wel een bepaald bedrag worden betaalt, wat een percentage is van het totale bedrag voor het aanvragen van de bevoorschotting. U kunt dus stellen dat bevoorschotting over het algemeen een relatief goedkope en veilige manier van investeren is. En dat u hierdoor goed kunt groeien met uw bedrijf.
Reacties uitgeschakeld voor Welke uitkomst kan bevoorschotting bieden?

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.