Wat kan een notaris voor mij betekenen?

29 november 2016 | Auteur: | Posted in Financieel, Geld

Iedereen heeft wel eens van een notaris of notariskantoor gehoord. Maar wat doet een notaris nou precies? Wanneer kun je in aanraking komen met een notaris en wanneer is dat noodzakelijk? In deze blog probeer ik duidelijk te maken waar een notaris je kan helpen en wanneer het noodzakelijk is om een notaris in te schakelen.

 

Gespecialiseerde jurist

Een notaris is in feite een gespecialiseerde jurist op onder andere het gebied van onroerend goed. Er zijn zaken waarbij je een notaris nodig bent. Zonder de tussenkomst van een notaris kun je bijvoorbeeld geen huis kopen. De notaris zorgt ervoor dat de feitelijke koop volgens de regels verloopt. Bij het kopen van een huis stelt hij voor je een leveringsakte op. Door deze te tekenen in het bijzijn van de notaris en verkoper ‘passeert’ de akte. Ook de hypotheekakte wordt door de notaris gemaakt. Ook de inschrijving in de openbare registers is een taak van de notaris. Tot slot gaat de financiële afwikkeling ook via de notaris. Als koper stort jij de koopsom op de derdengeldenrekening van de notaris. Hierna zorgt de notaris ervoor dat het geld op de rekening van de verkoper terecht komt.

 

Het maken van officiële documenten

Een notaris mag officiële documenten maken, ook wel een notariële akte genoemd. Deze akte heb je nodig in Nederland om bijvoorbeeld een stichting te beginnen. In de wet staat wanneer u een akte van een notaris nodig hebt. U heeft bijvoorbeeld een notaris nodig om huwelijkse voorwaarden of voorwaarden voor een partnerschap te maken of te veranderen. Ook wanneer u een testament wilt opstellen of veranderen. Ook bij het starten van een eigen onderneming komt een notaris om de hoek kijken.  Zonder tussenkomst van een notaris kunt u geen besloten vennootschap beginnen. Ook aandelen in een besloten vennootschap kunnen alleen veranderen wanneer er een notaris zich erover buigt.

 

Adviserende rol

Naast het opstellen van allerlei notariele aktes heeft de notaris ook een adviserende rol. U kunt een notaris bijvoorbeeld vragen stellen omtrent een hypotheek. Hij kan je vertellen welke plichten u hebt na het afsluiten van een hypotheek. Of wat er geregeld moet worden als u samen met een kennis een huis wilt kopen. De notaris zal je altijd op een dusdanige manier adviseren zodat hij jouw belangen zal behartigen.

 

Hoe vind je in geschikte notaris

Er zijn in Nederland een stormvloed aan notarissen en notariskantoren. Verdiep je altijd even goed in een notaris als je ermee in zee gaat. Lees recensies op internet en laat je informeren door mensen die al eerder met deze notaris hebben gewerkt. Je moet een goed gevoel hebben bij een willekeurige notaris. Hij gaat immers belangrijke zaken voor je regelen waar in sommige gevallen veel geld mee gemoeid is. Een voorbeeld van een zeer correct notariskantoor is Het Notarieel. Je kunt hier terecht als je een notaris in de buurt van Zwolle zoekt. Ik wens je veel succes met het vinden van een betrouwbare notaris die jou zaken goed en eervol zal gaan regelen!

Reacties uitgeschakeld voor Wat kan een notaris voor mij betekenen? Tags: , ,

Auteur:

This author has published 50 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.