Jaarlijkse belastingaangifte

23 februari 2015 | Auteur: | Posted in Financieel

De belastingaangifte over 2014 mag volgende week weer ingevuld worden. Het loont om op tijd te kijken naar je aftrekposten en je spaargeld, wanneer je hier slim mee omgaat betaal je minder belasting. Voor de belastingaangifte over vorig jaar ben je misschien aan de late kant, maar je kunt deze tips ook heel goed het komende jaar toepassen. Zo betaal je straks over het jaar 2015 minder belasting. Je kunt natuurlijk ook altijd financieel advies inwinnen bij een administratiekantoor.

Veel spaargeld? Geef het uit

De belastingdienst kijkt elk jaar op 1 januari hoeveel vermogen je hebt. Dit jaar is spaargeld tot een bedrag van €21.139 vrij van belasting, wanneer je een fiscale partner hebt is dit bedrag €42.278. Wanneer je een vermogen hebt wat hoger is dan dit bedrag betaal je 1,2 procent aan de belasting. Het loont dus om noodzakelijk uitgaven zo snel mogelijk te doen en niet te wachten tot volgend jaar. Een nieuwe auto, wasmachine of extra hypotheek aflossen? Doe dit maar gewoon. Je kunt er later weer voordeel uithalen.

Contant geld opnemen is zinloos

Denk je de belasting slim af te zijn door een gedeelte van je spaargeld te pinnen voor 1 januari? Denk dan nog maar even goed na. In de meeste gevallen heeft dit namelijk niet zo heel veel zin. Je bent bij de aangifte verplicht op contant geld boven de 512 euro op te geven. Je betaalt over dit bedrag dan ook 1,2 procent belasting. De eerste 512 euro is belastingvrij.

Extra aflossen hypotheek

Heb je een koopwoning? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek extra af te lossen. Zo kun je je vermogen verlagen en betaal je dus minder belasting. De rente die je ontvangt op je spaarrekening is trouwens ook lager dan de rente die je betaald voor je hypotheek. Je doet er dus niet alleen belastingvoordeel mee, je wint er ook nog een klein percentage geld mee. Wanneer je spaart en tegelijkertijd een hypotheekschuld hebt, spaar je in feite niets.

Bekijk de mogelijkheden voor banksparen

Wil je je geld voor een langere tijd vastzetten, maar hier belasting over betalen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor banksparen. Het geld wat je op deze rekening zet valt niet onder vermogensbelasting. Het nadeel kan alleen wel zijn dat je het vermogen voor een langere periode vast moet zetten. Hier dien je wel rekening mee te houden.

Wil je meer fiscaal advies? Kijk dan eens op de site van Peeters Fiscaal Juridisch Adviesbureau: http://www.peetersfiscaal.nl

Auteur:

This author has published 195 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.