Het verdelen van de erfenis een probleem?

21 juli 2015 | Auteur: | Posted in Financieel, Geld

Vaak voorzien we niet hoe ingewikkeld het verdelen van de erfenis is. Hoewel het lijkt alsof van dure zaken wel op papier staat wie wat krijgt, ontstaan de problemen vaak over spullen die op het eerste oog minder waardevol zijn. De stoel waarin je vader altijd zat, kan opeens het onderwerp van een discussie met je broers en zussen worden omdat hij emotioneel voor meerdere mensen waarde heeft. Zulke gesprekken kunnen flink uit de hand lopen. Wanneer besluit je dan bemiddeling of zelfs een advocaat in te schakelen?

Het verdelen van de overgebleven spullen in je ouderlijk huis, leek misschien een niet zo ingewikkelde klus. Wat pannen, boeken en meubels konden toch niet echt voor problemen zorgen? Jij wilde wel erg graag dat kastje dat altijd in de gang stond, maar daar hadden je broers en zussen vast geen probleem mee. Die vonden dat vast oude troep. Verkeerd gedacht. Ook je zus had haar zinnen op het kastje gezet. En dan? Tijdens het gesprek over de verdeling kwamen jullie er niet uit. Want hoe bepaal je wie het meeste recht heeft op het kastje? Mocht jij als eerste kiezen omdat je de oudste was? Of had zij gelijk toen zij zei dat jij al veel meer spullen van papa en mama had gekregen tijdens hun leven? En wat te doen met je broer die zei dat het kastje hem mondeling was beloofd door je ouders?

Zo’n gesprek kan flink vast komen te zitten als niemand water bij de wijn wil doen. Of nog erger: als iemand het heft in eigen hand neemt en het kastje gewoon meeneemt naar huis. Oplossing kan dan bemiddeling door een externe partij zijn of zelfs het inschakelen van een advocaat. Maar wanneer maak je die stap? Door de test op Erfrechtshulp te doen ontdek je in welke fase van onderhandeling jouw erfenisgesprekken zich bevinden. Kan bemiddeling nog iets voor je betekenen of is het gesprek zo ver geëscaleerd dat een advocaat inschakelen de enige oplossing is. Doe de test of Erfrechtshulp.

Auteur:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.