LED Zaklampen

17 februari 2017 | Auteur: | Posted in Overige elektronica

LED Zaklampen

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een felle zaklamp. Je ziet overal advertenties van de meest felle zaklampen die je maar kunt krijgen. Maar waar moet je nu opletten bij de aanschaf van een lamp en waarom kun je het beste kiezen voor een model met een LED?

Kiezen voor een LED

Een LED (Light Emitting Diode) zet stroom zeer efficiƫnt om naar licht. Bij een gloeilamp wordt de meeste energie omgezet in warmte. Dat is helemaal niet handig. Meer dan de helft van de capaciteit van je batterij wordt dus omgezet in warmte en niet in licht. Zonde. Bij een LED lamp wordt de meeste energie omgezet in licht. Maar er zijn meer voordelen. Een LED heeft een veel langere levensduur dan een gloeilamp en is veel beter bestand tegen schokken en oververhitting. Door deze eigenschappen is de LED de ideale lichtbron voor je zaklamp.

Lumen

De lichtopbrengst van een zaklamp wordt weergegeven in Lumen. Des te meer lumen, des te feller de zaklamp. Maar dat is lang niet altijd waar. Een groot deel van het bereik van de lamp wordt bepaald door de kwaliteit van de reflector en door de lens. Heb je een goede lens en reflector dan kun je bij minder lumen een groter bereik hebben.

Waarom is dat fijn? Des te minder lumen, des te minder stroomverbruik. Een zaklamp met minder lumen en een goede reflector schijnt dus verder en gebruikt minder stroom.

Oplaadbaar of niet oplaadbaar?

Het lijkt voor de hand liggend om te kiezen voor een oplaadbare zaklamp. Dit scheelt de aankoop van batterijen. Maar als je op reis gaat, dan kan het zijn dat je niet altijd stroombronnen tot je beschikking hebt voor het opladen. Kies dan voor een niet oplaadbare zaklamp met een gangbaar batterijtype. Zo weet je zeker dat je reservebatterijen kunt kopen onderweg.

Reacties uitgeschakeld voor LED Zaklampen

Auteur:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.