Het nut van etiketten

8 oktober 2014 | Auteur: | Posted in Overige elektronica

Op alle producten die je koop in de supermarkt zit een etiket. Het is een klein stukje van de verpakking, maar er staat ontzettend veel informatie op. Er zijn een heleboel regels voor de codering van producten. Als producten vers gesneden worden of vers gemaakt, hoeft er niet zoveel informatie op de verpakking te staan. Het is echter zo dat de meeste producten voorverpakt binnen komen. Ze worden verpakt door de fabrikant, niet door de winkelier.

De informatie die op de etiketten staat moet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Er mag niet een loze kreet over bijvoorbeeld ‘goed voor de gezondheid’ opstaan, zonder dat daar bewijs voor is. Bovendien moeten de voedingswaarden erop staan, zodat deze te vergelijken zijn met andere producten. Als er in een heel erg veel suiker zit, maar in de andere niet, moet dit te zien zijn bij de voedingswaarden. Dit linkt aan de referentiewaarde. Dit is een kleine samenvatting van de voedingswaarden, die je binnenkrijgt als je het product eet vergeleken met je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Als je al 10 procent van de aanbevolen hoeveelheid al binnenkrijgt bij het eten van een portie, kun je overwegen om dit niet te doen. Ook keurmerken moeten goedgekeurd worden en kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Uiteraard staat op het etiket ook de uiterste verkoopdatum en de naam van de fabrikant.

Deze etiketten ontstaan niet zomaar. Ze worden geprint bij een bedrijf. Het is vooral belangrijk dat de code klopt, voor het verwerken van alle gegevens. Dit wordt vaak gedaan met een klein karakter printer, omdat deze niet zoveel ruimte inneemt, en een code een klein karakter is. Deze codeer printer zorgt ervoor dat ieder product een prijs, naam en locatie krijgt. Die is dan aan de kassa direct zichtbaar. Voor het geval dat de code niet klopt, staan de getallen onder streepjes genoteerd. Zo kunnen niet alleen computer, maar ook mensen het lezen.

Auteur:

This author has published 12 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.