Het systeem achter GPS

20 augustus 2015 | Auteur: | Posted in Elektronica

GPS, je komt het tegenwoordig steeds vaker tegen. Het zit in je smartphone, je navigatiesysteem maakt er gebruik van en ook koeriersbedrijven en transportbedrijven maken handig gebruik van de GPS. Het is eigenlijk niks anders dan een satelliet navigatiesysteem. GPS is de afkorting van Global Positioning System. Wereldwijd hangen er satellieten in de lucht. Deze hangen op een hoogte van ongeveer 36000 kilometer en zullen we dus nooit met het blote oog zien. Er hangen wereldwijd zo’n 27 satellieten en die verzenden signalen naar alle GPS-ontvangers. Deze satellieten draaien in een baan rond de aarde en zenden radiosignalen uit. Jouw GPS-ontvanger krijgt van minstens vier satellieten ontvangst, daardoor kunnen ze jouw locatie nog nauwkeuriger bepalen.

 

Waar wordt het voor gebruikt

GPS-trackers worden door meerder bedrijven slim ingezet. Zo beschikken de meeste smartphone over een dergelijke ontvanger. Via je smartphone en Google Maps of een ander programma kun jij precies zien waar jij je bevindt en waar je naar toe moet. Het werkt dus eigenlijk als navigatiesysteem. Een ander bedrijf dat slim gebruik maakt van de GPS-ontvang is Decos cartracker. Zij zetten de GPS in voor kilometerregistratie en het inzicht geven in het rijgedrag. Op deze manier heb je als ondernemer meer mogelijkheden om te besparen op je wagenpark. Deze cartracker geeft je namelijk inzicht in het rijgedrag van je werknemers. Je kunt werknemers aansturen en ze erop attenderen dat ze zuiniger moeten gaan rijden en zo bespaar je brandstofkosten. Daarnaast geeft het systeem je volledige rapportages van de kilometers en het verbruik die eenvoudig over zijn te nemen in de administratie. Dat scheelt tijd, tijd die je weer ergens anders voor kunt gebruiken. Die rapportages zijn tevens te gebruiken voor de belastingdienst.

 

Controlestations

Alles signalen worden vanuit de lucht naar de aarde gezonden. Toch werden deze gegevens nog wel gecontroleerd. De stations ontvangen continu de gegevens die worden uitgezonden door de satellieten. Deze worden in het hoofdstation gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd. De gecorrigeerde gegevens worden terug gestuurd naar de satellieten. Zo ben jij altijd zeker dat jij de juiste informatie binnen krijgt en dat je kunt vertrouwen op je GPS-ontvanger. Zorg wel dat je systeem altijd wordt geüpdatet. Als er nieuwe wegen worden aangelegd is het belangrijk dat je die ook te zien krijgt.

 

Auteur:

This author has published 204 articles so far. More info about the author is coming soon.

Comments are closed.